Een ketting van ontmoeting en beleving door heel Velsen

Een ketting van ontmoeting en beleving door heel Velsen
Heel bijzonder om te zien hoe landschap en kunst versmelten en elkaar versterken. Foto © Ingeborg Baumann

Het Safe Side Festival stond afgelopen jaar al op de planning. Een multidisciplinair cultureel festival dat op Forteiland zou gaan plaatsvinden. We hoeven niet meer uit te leggen waarom dit geen doorgang kon vinden. Maar we hebben te maken met uiterst creatieve, bevlogen en getalenteerde mensen die zich niet aan banden laten leggen in hun creativiteit en hun drang anderen te laten delen en genieten van kunst en cultuur. Want Salwa Jabli en Stichting Zichtlijn in samenwerking met  Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen en Forteiland IJmuiden presenteren -tromgeroffel is hier op zijn plaats- SAFE SIDE ROUTES; vijf unieke culturele wandelingen binnen de gemeente Velsen.

Bron: Jutter/Hofgeest Ingeborg Baumann

Veiligheid

Het Safe Side Festival. Waarom het zo heet is al een mooi verhaal en heeft te maken met de veiligheid waar ieder mens, ook die met een migratie achtergrond, recht op heeft. In wat voor vorm dan ook, want veiligheid is een complex begrip. Dat laat beeldend kunstenaar Salma Jabli de lokale pers middels een ‘vragenketting’ ondervinden. Veiligheid heeft ook te maken met verbintenis en schijnveiligheid is een kwalijke zaak. Forteiland staat symbool voor veiligheid maar er is altijd die spanning en die tegenstelling binnen de betonnen bunkers. Buiten dat is het natuurlijk gewoon een waanzinnig indrukwekkende locatie waar de muren spreken en soms huilen, de gangen fluisteren en het uitzicht en de directe omgeving zowel voor kippenvel als een warm gevoel zorgen. Helaas zou Forteiland dit jaar nog steeds te problematisch zijn als locatie voor een dergelijk festival.

Thema’s

Maar liefhebbers van beeldende kunst, dans, muziek, poëzie en theater kunnen vanaf 1 juli iets heel bijzonders gaan beleven. Beeldend kunstenaar en initiatiefnemer Salwa Jabli ontwikkelde vijf wandelingen door de meest markante delen van Velsen. Die wandelingen hebben een kleur en die kleur staat voor een thema. De levensthema’s rouw, heimwee, familie, gebed en veiligheid. Onderweg zal de wandelaar de meest speciale ontmoetingen beleven. Een creatief alternatief en een mooie aanloop naar het grote SAFE SIDE Festival op Forteiland van 2022.

Schoonheid

De vijf wandelingen geven een dwarsdoorsnee van Velsen weer. De duinen, buitenplaatsen en prachtige parken maar ook de rauwe plekken van de haven en industrie. Onderweg kom je gemarkeerde locaties tegen en via het scannen van de QR code is kunst te bekijken of beluisteren via je persoonlijke code. Het klinkt ingewikkelder dan het is trouwens en je hebt de vrijheid om te gaan wanneer je maar wilt. Ook maakt het niet uit waar je de route start. Je kunt de wandeling in delen lopen en zelfs meerdere keren om de beleving nog eens te ondergaan. De kunstuitingen- en fragmenten zijn dus visueel op locatie. En dat is een heel speciale beleving. Tijdens de perspresentatie zagen we Daniel Robert Silva van het Nationaal Ballet dansen op het helikopterplatform en binnen de muren van Forteiland. Ongelooflijk om te zien hoe kunst en omgeving elkaar dan versterken. Tijdens zo’n wandeling zou het kunnen dat je deze virtuoze danser tegenkomt halverwege de pier. De makers van de wandelingen hebben echt gelet welk component en welke kunstvorm past bij een locatie en dat werkt heel verrassend. De thema’s zijn als het leven zelf, de reis die je al wandelend maakt voegt zich aaneen tot een ketting van ontmoetingen.

Festival

Dus in plaats van het Safe Side festival op Forteiland en om ons vast voor te bereiden en te laten verheugen op 2022, deze unieke wandelingen vol kennismakingen, schoonheid, rauwheid, belevenissen en het samenkomen van kunst en omgeving. Wandelen zijn we massaal gaan waarderen de laatste tijd. Kunst en cultuur hebben we gemist. Handig met virtuele belevenissen en ontmoetingen zijn we ook geworden. Dit alles komt samen in de Safe Side Route. Of zoals Salma Jabli zegt: ,,We hebben verschillende makers en disciplines gecombineerd en laten die zowel binnen als buiten zien. Je ontmoet onderweg ideeën en meningen over het thema van je wandeling. Hierdoor ontdek je ook hoe je zelf in het leven staat. De kunst heeft een bijzondere wisselwerking met de locatie. En het lot bepaalt welk thema je pad wordt. Net als in het echte leven.’’ Een heel bijzondere manier ook om Velsen -nog- beter te leren kennen of bezoekers meteen met hun neus in de boter te laten vallen door deze beleving te combineren met de bijzondere locaties.

Meer informatie over de wandelroutes is te vinden op de website van Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen en daar zijn ook de kaartjes, met daarbij uitleg en wandelkaart, te koop.