Catchfish heeft er zijn buik vol van

Catchfish heeft er zijn buik vol van
©Ingeborg Baumann

Afgelopen dinsdag vond bij het kunstwerk Catchfish op het strand van IJmuiden de opening plaats van het tweede Pollution Art Festival in Velsen. De openingshandeling werd verricht door wethouder Jeroen Verwoort in gezelschap van vijf ‘lieftallige jongedames’, zoals Verwoort ze noemde. Deze vijf meiden staan misschien wel een beetje symbool voor de generatie die gaat komen. In ieder geval is het maatschappelijke probleem waar het Pollution Art Festival aandacht voor vraagt, de wereldwijde vervuiling en de plasticsoep, bij deze dames goed ingedaald. En dat niet alleen, er wordt ook actie ondernomen. 

De Catchfish is een van de kunstwerken van het Pollution Art Festival, een initiatief van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. De kunstwerken zijn met afval en rauwe producten gemaakt en geplaatst op en rond het strand, duinen en haven in Heemskerk, IJmuiden en Wijk aan Zee. Het zijn unieke symbolen om de bewustwording rondom het afvalprobleem te vergroten. In IJmuiden zijn drie kunstwerken onderdeel van het Pollution Art Festival: de vorig jaar onthulde kunstwerken Fuga van Herbert Nouwens en Anker van Rik Hermans. En dus de dit jaar geplaatste Catchfish van het kunstenaarscollectief CAKtwo. De Catchfish beweert zijn buik vol te hebben van de plastic soep, letterlijk en figuurlijk. In ieder geval is het een kunstwerk dat naadloos past in de omgeving van strand, zee en IJmuiden in het algemeen. Helaas waakt de Catchfish niet voorgoed over ons duurzame gedrag maar blijft in ieder geval tot april 2022 staan naast strandpaviljoen Makai Beach.

Fietsroute.

De kunstwerken van het Pollution Art Festival zijn met elkaar verbonden door middel van een fietsroute. In ongeveer 1,5 uur fiets je in totaal langs zeven kunstwerken. Door één fietsroute te maken over de drie gemeenten heen, willen de gemeenten de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het probleem benadrukken. De Velsense vloggers Jelle en Dave fietsten de speciale fietsroute tussen de kunstwerken. Nou ja, dat was de bedoeling. Maar het weer nodigde dinsdag niet echt uit voor een lekker eindje fietsen en Jelle en Dave gaven eerlijk toe dat ze af en toe ook wel een eindje hebben afgelegd in een busje. Vandaar dat ze er zelfs na de tocht nog onberispelijk uitzien in hun witte colbertjes. De vlog, waarin ze onder andere het kunstenaarscollectief, de wethouder en de bij de openingsceremonie betrokken meiden interviewen, verschijnt binnenkort op het YouTube kanaal.

Jeugd

Op uitnodiging van Verwoort staan tussen het groepje belangstellenden voor de openingshandeling een vijftal enthousiaste en creatieve meisjes. ,,Ken je me nog?’’, vraagt een van hen. Jazeker herkennen we haar. Evie is een van de leerlingen van juf Corline van basisschool Het Kompas. Haar klas sluit een dezer dagen met een modeshow een project af dat te maken heeft met duurzaamheid in de kledingindustrie. De kinderen pimpten gebruikte kleding tot hun eigen, persoonlijke creaties. Evie en haar bff’s, zoals ze hen noemt, Milou, Fem en twee Sarahs mochten helpen met het onthullen van het informatiebord bij de Catchfish. Dit omdat deze dames zelf een initiatief namen door het maken van posters waarin ze aandacht vragen voor het afvalprobleem. Ze noemen zichzelf Milieu- en Dierensquad en zijn onze hoop op een schone en duurzame toekomst. De moeder van Evie en haar zusje Milou zegt: ,,Ik heb geen idee hoe ze hierop kwamen. Op een gegeven moment vroegen ze om hoesjes voor de door hun gemaakte posters. Ik keek op Facebook en dacht: ‘Hé, dat zijn onze eigen meiden!’ Ze zijn echt bezig met de boodschap dat mensen hun eigen troep moeten opruimen.’’ Na de openingshandeling gooiden de vijf dames symbolisch een paar plastic flessen in de buik van de vis. Symbolisch, want slechts op dit soort dagen is de vis open. Men is toch bang dat anders Catchfish wel heel veel bende en afval te verwerken krijgt en het gaat om de boodschap. Het kunstwerk is geen veredelde afvalbak. ©Ingeborg Baumann en Erik Baalbergen.

Meer informatie over het Pollution Art Festival, de kunstwerken, kunstenaars en de fietsroute is te vinden op instagram @PollutionArtFestival en facebook @pollutionartfestival.