Schapen te gast in Duin en Kruidberg

Schapen te gast in Duin en Kruidberg
©Saskia Boelens

Begin juli is de Kennemer Schaapskudde twee weken te gast in het duingebied Duin en Kruidberg, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. De schapen worden ingezet om Amerikaanse vogelkers af te grazen. Vanaf de ingang van Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord kunnen bezoekers de schapen tegenkomen. De schapen blijven binnen een verplaatsbaar raster om ze specifiek in dit deel van het  duin te laten grazen.

Het plan is dat de komende jaren de schapen zo twee of drie keer per jaar terugkomen om de Amerikaanse vogelkers af te grazen. Als dit niet gebeurt overgroeien deze struiken alles in het duin en gaan andere planten- en insectensoorten verloren.

De afgelopen jaren zijn alle bomen met bessen uit het duin verwijderd. Nu zijn er nog plaatselijk veel jonge struikjes die snel groeien. Daarom worden deze direct aangepakt voordat de struiken zelf bessen dragen. In Duin en Kruidberg zijn afgelopen winter stukken duin afgeplagd (kaal gemaakt) om ruigtes met Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Deels door een aannemer en deels door een zeer betrokken groep vrijwilligers wordt vogelkers ook verwijderd met een steekschop.