Toekomst Engelmunduskerk onder druk zonder woningbouw in de tuin

Toekomst Engelmunduskerk onder druk zonder woningbouw in de tuin
© RTV Seaport

Namens het parochiebestuur van de Engelmunduskerk in Driehuis kwam Wim Huiberts dinsdagmiddag aan het woord in live radioprogramma Home Alone. Dit naar aanleiding van een brief die een groep parochianen naar de gemeenteraad heeft gestuurd over woningbouw in de tuin van de kerk. Het bestuur en de parochianen zijn bezorgd over het voortbestaan van de kerk als er door de gemeente besloten wordt dat er in de tuin geen woningen gebouwd mogen worden.

Met de brief reageerden de parochianen op het nieuws dat er geen woningbouw zou komen in de parochietuin van de Engelmunduskerk. Enerzijds heeft het Wijkcomité Driehuis in hun nieuwsbrief een toekomstvisie beschreven waarbij de kerktuin groen moet blijven en dienst moet doen als stadspark. Anderzijds wordt in de nota van uitgangspunten van de gemeente gesteld dat er in ieder geval tot 2030 geen woningbouw komt in de Parochietuin Engelmundus. Het bestuur en de parochianen van de kerk vinden het vreemd dat deze ideeën tot stand zijn gekomen zonder dat zij als eigenaar van de grond betrokken zijn.

Voor het bestuur is het bebouwen van de grond juist een grote wens en hangt het voortbestaan van de kerk hier van af. Huiberts legt uit, “De kerk is armlastig en kan niet overleven zonder duurzame inkomsten. Daarom heeft de pastorie een plan ingericht om daar woningen te bouwen en de woningen te verhuren.” Zonder deze extra inkomsten, vreest Huiberts dat de kerk niet veel langer zal voortbestaan.

Bovendien wordt er volgens het kerkbestuur een verkeerd beeld van de situatie geschetst door de visie die het wijkcomité Driehuis deelde in hun nieuwsbrief. In de brief aan de raad noemen zij dit zelfs misleidend. Zij schreven: “In het artikel wekt het de indruk dat de hele tuin bebouwd zou gaan worden tot bijna tegen de gevel van de kerk aan. Deze veronderstelling is niet juist. Het gaat enkel en alleen om de grond waarop de voormalige kosterswoning heeft gestaan en de grond die vrijgekomen is na het schudden van de begraafplaats.”

In bijgaand geluidsfragment is het hele interview met Wim Huiberts te beluisteren. Het fragment was onderdeel van radioprogramma Home Alone van dinsdag 15 juni. Dit live programma is elke dinsdag van 14:00 – 16:00 te volgen op de RTV Seaport radiozender, frequentie 107,8 FM.