Geen kermis in Santpoort, kleine variant van dorpsfeest ligt op tafel

Geen kermis in Santpoort, kleine variant van dorpsfeest ligt op tafel
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Vrijdagmiddag 18 juni heeft burgemeester Dales een burgemeestersbericht gedeeld waarin hij stelt dat grote evenementen deze zomer nog aan banden worden gelegd. Specifiek wordt er gewezen op het dorpsfeest in Santpoort-Noord in de eerste week van augustus. De gemeente ziet daar te grote risico’s rondom het evenemententerrein in de dorpskern. Daarom wordt er geen vergunning gegeven voor de kermis en andere grote activiteiten. Gemeente Velsen en de Harddraverij Vereniging Santpoort en Omstreken zijn nog in gesprek over een ‘Dorpsfeest Light’, met elke dag een deelactiviteit.

De gemeente onderscheidt het dorpsfeest van de grotere evenementen in Velsen Valley. Naast toegangsbewijzen, een afgesloten terrein en beveiliging is een van de voorwaarden dat er geen sprake mag zijn van aanzuigende werking op bezoekers zonder toegangstest. Voor het dorpsfeest in Santpoort ziet de gemeente te grote risico’s voor volksgezondheid, openbare orde en veiligheid zullen ontstaan rondom grote evenementen in de dorpskern. Burgemeester Dales licht dit in een burgemeestersbericht toe, “Dit evenement zou veel publiek aantrekken. Dit maakt dan de situatie onvoldoende beheersbaar om de gezondheid en veiligheid te kunnen waarborgen.”

Het bestuur van de Harddraverij Vereniging Santpoort & Omstreken heeft via een persbericht laten weten teleurgesteld te zijn in het besluit van Gemeente Velsen om geen vergunning af te geven voor de kermis. Daar waar de burgemeester spreekt van “beheerst openen van de evenementen”, schat het bestuur in dat een kermis met medewerking van de kermisexploitanten op een veilige manier georganiseerd kan worden.

Voorzitter Bas Kuntz: “Het lijkt erop dat geen enkele gemeente in de regio als eerste een kermis wil toestaan, omdat de eerste kermis naar verwachting veel publiek zal trekken. Door deze houding zijn met name de kermisexploitanten langer dan noodzakelijk de dupe van de coronamaatregelen, terwijl andere doorstroom-locaties al lang open zijn.” Ook het snelle versoepelen van maatregelen biedt volgens de vereniging verschillende mogelijkheden.

De Harddraverij Vereniging hoopt alsnog een aangepast programma te kunnen organiseren in de eerste week van augustus. Daarin wordt vooral gekeken naar wat er wel door kan gaan zonder de veiligheid van de deelnemers onnodig in gevaar te brengen. Kuntz: “Van alle ruim 40 evenementen hebben wij een risicoanalyse gemaakt. Op hoofdlijnen heb je het dan over het onderscheid tussen de grote publieksevenementen met een grote aanzuigende werking en de evenementen die specifiek voor de deelnemers zijn.”

De Harddraverij Vereniging meent dat Santpoort ook in 2021 recht heeft op een draverij. Daar ligt een alternatief plan voor klaar. Daarbij zou de wedstrijd op een lange baan buiten het dorp gehouden worden. Op dit moment wordt samen met de lokale omroep RTV Seaport overlegd om die wedstrijd live uit te gaan zenden, zodat iedereen de wedstrijd kan volgen vanuit zijn eigen omgeving. Midden in het dorp worden dan kassa’s van de totalisator neergezet.

In het persbericht deelt de Harddraverij Vereniging het meest realistische scenario die een goede kans maakt op een vergunning. Mocht hier goedkeuring voor komen, dan zal het definitieve programma zo snel mogelijk worden gecommuniceerd.

DagEvenement
Zaterdag 31 juliRijtuigendag zonder publiekspresentatie en sherrystop Wandeltocht
Zondag 1 augustusFootgolf zonder massale prijsuitreiking
Maandag 2 augustusJeu de Boules
Dinsdag 3 augustusRingsteken op de fiets voor kinderen Santpoort mediteert in Naaldkerk
Woensdag 4 augustusKinderloop 7 van Santpoort
Donderdag 5 augustusKortebaan Santpoort, verreden op een lange baan met live uitzending in Gemeente Velsen op RTV Seaport.
Vrijdag 6 augustusPuzzeltocht voor ruiter en paard door het dorp Skatepop
%d bloggers liken dit: