Reddingsbrigade waarschuwt over koude zeewater: “Ga niet uitgebreid zwemmen”

Reddingsbrigade waarschuwt over koude zeewater: “Ga niet uitgebreid zwemmen”
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Gezien de warme temperaturen, is het deze week drukker op het strand van IJmuiden. Hoewel het warm weer is, waarschuwt Reddingsbrigade IJmuiden wel voor de koude temperatuur van het water. Afgelopen maandag raakte daar een man onderkoeld toen hij achter zijn luchtbedje aanzwom.

Kees Buis is bestuurslid strandzaken bij de IJmuider Reddingsbrigade en licht toe dat hoewel het zonnig weer is, de zee nog erg koud is. “Het water is nu zo’n 12 graden”, vertelt Buis. “Dat is nog echt te koud, tenzij iemand het gewend is. De meeste mensen kunnen er niet tegen.”

Daarom luidt het advies: “Ga alleen kort het water in om af te koelen, maar ga niet uitgebreid zwemmen.”

Uitgebreid zwemmen kan beter later deze zomer. “Over een maandje is het water 17 à 18 graden, dan is het water beter om in te zwemmen. In augustus zal de zee nog meer opgewarmd zijn en nog fijner zwemwater zijn.”

Aanleiding van de oproep was een geval van onderkoeling afgelopen maandag. Een man van in de 50 achter zwom zijn luchtbedje aan, zo vertelde Buis tegen mediapartner NH Nieuws. “Hij is zelf het water uitgekomen en heeft zich gemeld bij een strandpaviljoen, zij hebben 112 gebeld.” Toen de reddingsbrigade bij de man aankwam, bleek hij onderkoeld te zijn. Hij had een temperatuur van 34 graden. “Dan zijn de hersenen ook afgekoeld, hij was slecht aanspreekbaar en kon niet goed uit zijn woorden komen.”

Via bijgaand geluidsfragment vertelt Kees Buis over de waarschuwing. Het fragment was onderdeel van radioprogramma Jim Is Uit van donderdag 3 juni. Dit live programma is elke werkdag van 16:00 – 18:00 te volgen op de RTV Seaport radiozender, frequentie 107,8 FM.