Clublegende Korpershoek neemt afscheid zonder zege

Clublegende Korpershoek neemt afscheid zonder zege
© 1963-pictures

Het laatste competitieduel van Telstar tegen Jong Ajax stond nadrukkelijk in het teken van het afscheid van clubicoon Frank Korpershoek. In hoeverre konden de Witte Leeuwen het seizoen, natuurlijk voor hem, waardig afsluiten en revanche nemen voor de treurige ‘’wegtrekker’’ ( 4-1 verlies tegen F.C. Den Bosch? Andries Jonker was na de enorme zeperd voor het eerst eigenlijk sinds zijn komst uitgesproken kritisch en zwaar teleurgesteld. ‘’Telstar onwaardig,’’ (ver)oordeelde hij. Konden de Witte Leeuwen nog eenmaal alles uit de kast halen om hun aanvoerder een passend afscheid in stijl te offreren?   

Tegenstander: Jong Ajax dat uitstekende resultaten afwisselt met teleurstellende optredens. Het is maar net wie er bij de Amsterdammers aan de aftrap verschijnt. Saillant detail: 160 kilometer verderop streden maar liefst 6 ex-Telstar-spelers en een ex-Telstar trainer in Doetinchem om directe promotie. Daar voltrok zich een koningsdrama want De Graafschap zag geen kans de uitblinkende Helmond Sport- keeper Rowen Koot te passeren waardoor Go Ahead Eagles  verrassend direct promoveert.

Met een piepjong elftal, een veredeld A-1( de oudste speler is net 20), ging Jong Ajax energiek de strijd aan. Toch was Telstar voor rust de bovenliggende partij maar verzuimde op voorsprong te geraken. Jong Ajax kon daar aanvallend weinig tegenover stellen maar nam toch vlak voor rust de leiding. Siebe Vandermeulen ging kermend  naar de grond, hij zou geduwd zijn en haakte naar het zich liet aanzien  zwaar geblesseerd af, en in de wanorde die vervolgens ontstond, scoorde de pas 16-jarige linkerspits Ammorichio van Axel Dongen zijn eerste profgoal; 0-1.

 Na gaf Telstar gas, speelde energiek en scoorde snel  na twee minuten spelen 1-1. Gelegenheidsspits  Ilias Bronkhorst raakte eerst nog de paal nadat hij vrij voor de keeper werd gezet maar nog geen twintig seconden later in een identieke positie gemanoeuvreerd chipte hij de bal over Ajax-goalie Daan Reiziger heen;1-1 Telstar rook de volle winst, gaf gas en kwam een paar keer dicht in de buurt maar kreeg, zoals zo vaak dit seizoen, de kous op de kop. Op het uur werd verdediger Liam van Gelderen bij de tweede paal  nauwelijks gedekt en dus weinig in de weg gelegd en zijn zachte volley raakte nog wel de hand van Jasper Schendelaar maar de bal hobbelde vervolgens over de lijn;1-2. Een tegenvaller van jewelste en een mokerslag want Jong Ajax counterde er vervolgens lustig op los en verzuimde de score op te voeren. Ook Telstar liet zich in de slotfase niet onbetuigd maar het gemis van de gehele aanval door schorsingen en blessures deed zich pijnlijk voelen.

Toch had het tweede bedrijf een hoge amusementswaarde want kort gedekt werd er niet meer of nauwelijks en de aanvallen waren bijna niet bij te houden op een avond waar het publiek helaas node werd gemist, al mocht gelukkig wel de naaste familie van Frank Korpershoek een plekje zoeken op de tribune. Die zagen hun Frank Korpershoek na een half uur gewisseld worden.

Na afloop sprak Frank Korpershoek op het middenveld zijn collega’s en trainers toe en ontving daarna een aantal welgemeende toespraken en cadeaus. Een carrière van 15 jaar kwam tot een einde maar er gloort nu een trainersloopbaan want Frank Korpershoek gaat bij zowel Ajax als bij zijn favoriete cluppie Kon. HFC zijn trainersloopbaan handen en voeten geven. We gaan ongetwijfeld nog van hem horen!

Door Hans Akkerman