Dauwtrappen op de golfbaan

Dauwtrappen op de golfbaan
© Liis Saar van Pexels

Hier in omgeving is de traditie van het dauwtrappen door de jaren heen grotendeels verdwenen. Maar Golfclub de Zandvoortse houdt deze traditie hoog! Hier doen ze al ruim 20 jaar aan het dauwtrappen op Hemelvaart. Dit jaar in aangepaste vorm.

Dauwtrappen is een oude gewoonte om in het voorjaar vroeg op te staan en een wandeling of fietstocht door buitengebied te maken. Het traditionele dauwtrappen gebeurde door met blote voeten door het vochtige gras te lopen. Vaak was het ook de gewoonte om een fles brandewijn of jenever mee te nemen.

Golfclub de Zandvoortse doet al 20 jaar aan dauwtrappen, zo ook dit jaar. Daarbij verruilen de leden hun eigen club voor de golfbaan in Spaarnwoude. Ze starten om half 6 ’s ochtends en lopen in ongeveer 3 uur langs verschillende holes. Wegens corona maatregelen is het programma dit jaar wel enigszins aangepast. Er mogen namelijk geen evenementen georganiseerd worden. Daarom is het de bedoeling dat de leden individueel gaan lopen, of in groepjes van maximaal 4 personen.

In bijgaand geluidsfragment spreekt voorzitter Peter Bruining over de traditie. Het fragment was onderdeel van radioprogramma Home Alone van dinsdag 11 mei. Dit live programma is elke dinsdag van 14:00 – 16:00 te volgen op de RTV Seaport radiozender, frequentie 107,8 FM.