Tweede onbewaakte overweg in Santpoort-Zuid gesloten

Tweede onbewaakte overweg in Santpoort-Zuid gesloten
© ProRail

Na het verplaatsen van boerderij Sinneveld is op dinsdag 6 april de tweede onbewaakte overweg in Santpoort-Zuid gesloten. De overweg is afgesloten door de plaatsing van een hekwerk. De komende weken gaat spoorbeheerder ProRail verder met de afwerking van beide overwegen en zullen ze de bouwplaatsen opruimen.

Zowel de noordelijke als de zuidelijke onbeveiligde overwegen in Santpoort-Zuid liggen in een flauwe bocht in de spoorweg. Daardoor was er maar weinig tijd om een aankomende trein op tijd op te merken. Eerder zijn er andere maatregelen ingezet om de overgang te beveiligen met onder meer lichtsignalen, een veerooster en hekken voorzien van elektromotoren. Ondanks deze maatregelen zouden er alsnog onveilige situaties blijven bestaan. Daarom is ProRail samen met de gemeente Velsen en omwonenden over gegaan tot een definitieve oplossing: namelijk het sluiten van beide overwegen.

In november 2020 ging de noordelijke overweg al dicht nadat er een ontsluitingsweg was aangelegd. Voor de zuidelijke overweg moest eerst de boerderij Sinneveld naar de andere kant van het spoor verplaatst worden. Nu dat is gebeurd kon ook deze overweg gesloten worden.

“Ik ben ongelooflijk blij met het sluiten van deze laatste onbewaakte overweg in onze gemeente,” zegt Bram Diepstraten, wethouder mobiliteit bij de gemeente Velsen en verkeersveiligheidsambassadeur voor de regio Haarlem-IJmond. “Met deze oplossing is het gebied rond dit stuk spoor nu echt veilig voor onze inwoners, bezoekers en voor de treinen die hier rijden.”

De sluiting past in een aanpak van ProRail om in Nederland overwegen op te heffen en zo de veiligheid op en rond het spoor te verbeteren. In Nederland zijn honderden Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s). “Onbeveiligde overwegen zijn niet meer van deze tijd,” stelt Harro Homan van ProRail. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft ProRail een opdracht gegeven om de 180 publiek toegankelijke NABO’s op het reizigersnet voor eind 2023 te hebben aangepakt.