VIDEO – Zwandelen populair in Velsen, zwerfafval ruimen tijdens wandelen

VIDEO – Zwandelen populair in Velsen, zwerfafval ruimen tijdens wandelen
© Dennis Gouda

Marcel loopt iedere week een rondje in zijn buurt en ruimt daar zwerfafval op. Hij noemt het fenomeen ‘zwandelen’, een combinatie van zwerfafval en wandelen. Met de facebook groep ‘Zwandelen in IJmuiden’ moedigt hij mensen aan om hetzelfde te doen als hij. De gedachte is dat als iedereen zijn eigen buurt schoon houdt, de wereld er een stukje mooier uit ziet.

Marcel begon met het zwandelen dankzij een frustratie. Het viel hem op dat er telkens zwerfafval kwam aanwaaien en bleef liggen voor zijn deur. Hij besloot zijn frustratie in een positieve manier in te zetten en er zelf wat aan te doen. Sindsdien doet hij elke week een rondje rondom zijn straat met een vuilniszak en een grijpertje om vuil te rapen. Geheel vrijwillig en op eigen initiatief. “Het zwandelen moet ook geen verplichting worden,” zo stelt hij.

Verder hoopt hij dat anderen hetzelfde doen. “Niet iedereen heeft er tijd voor, maar als je je eigen straat schoon houdt, ziet het er een stuk mooier uit. En zo blijft het een kleine moeite.” Via zijn Facebook groep ‘Zwandelen in IJmuiden‘ vraagt hij er aandacht voor. Inmiddels heeft de groep tientallen enthousiaste zwandelaars die onderling hun verhalen delen.