Kappers vragen om aandacht via landelijke actie

Kappers vragen om aandacht via landelijke actie
© RTV Seaport

Afgelopen week deden verschillende Nederlandse kappers het licht in hun kapperszaak ’s avonds aan als stil protest tegen de sluiting door de coronacrisis. Veel kappers zijn ten einde raad en vinden dat ze te weinig financiële steun krijgen om dat te compenseren. Sabine Meinema, eigenaresse van Tjeerd Meinema Coiffures in Santpoort-Noord, deed mee met de actie. “Alles wat we kunnen, proberen we te doen. En als dit iets is om de aandacht mee te vragen, doen we dat met heel veel liefde.”

De landelijke campagne kwam van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Het doel was om als branche gezamenlijk te strijden voor het behoud van de kapsalons. Sabine legt uit dat de kapsalons niet genoeg middelen aangeboden hebben gekregen vanuit de regering. “Op dit moment is er vanuit de regering weinig wat wij beschikbaar gesteld hebben gekregen. We moeten het vooral van eigen middelen doen.”

De eerste lockdown duurde acht weken, deze strenge lockdown duurt al ruim 10 weken. En nog steeds is er geen perspectief over hoe lang dit gaat duren. Dat weegt zwaar bij de ondernemers. “Het mooiste zou zijn als we gewoon een datum krijgen.”

Verder staat Sabine er wel positief in en benadrukt ze dat de kapperszaken in de regio elkaar bijstaan in deze zware tijd. “Je merkt gewoon heel erg de saamhorigheid onderling. Dat is altijd al zo geweest, maar is het alleen maar meer geworden.”