Museum Kennemerland zoekt mensen die hun eetgewoontes willen delen

Museum Kennemerland zoekt mensen die hun eetgewoontes willen delen
Foto van rouwservies, onderdeel van de nieuwe tentoonstelling © Museum Kennemerland


In de voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling is het Museum Kennemerland in Beverwijk op zoek naar inwoners van de regio IJmond die willen vertellen over eten en eetgewoontes, vroeger en nu. De verhalen zijn bedoeld voor de eerstvolgende tentoonstelling die half juni gepland is. Onder de werktitel ‘Aan Tafel’ worden de ontwikkelingen van de tafelcultuur/eetcultuur door de eeuwen heen geschetst.  

Het museum toont objecten uit de eigen collectie van het museum, maar de verhalen en gewoontes over het tafelen thuis halen ze graag uit de IJmond op. Daarom roepen ze inwoners op om de een aantal vragen te beantwoorden.

Zijn er gelegenheden, bijvoorbeeld het huwelijk, feestdagen zoals Kerstmis en Pasen waarbij speciale gerechten geserveerd werden? Of mocht u op uw verjaardag kiezen wat er gegeten werd? En was er thuis een gerecht dat alleen in het eigen gezin bereid werd, een specialiteit van moeder of oma of een typisch streekgerecht?

Door corona zijn we veel meer aan huis gebonden. Het ritueel rondom eten is daarom misschien veel belangrijker geworden. Eten we nu inderdaad anders/lekkerder en is de maaltijd belangrijker geworden in deze rare tijd? Of is het juist nu nog lastiger om alle monden te voeden?

Wilt u uw verhaal met het museum delen of weet u iemand die dat ook zou willen? Dan kunt u meer informatie opdoen bij contactpersoon Ton van Weel, agfvanweel@kpnmail.nl.