Landelijk anti-discriminatieproject van Hope XXL

Landelijk anti-discriminatieproject van Hope XXL
© RTV Seaport / PR

Jongerenorganisatie HOPE XXL start zaterdag 20 februari met het landelijke anti-discriminatieproject Marble or Bronze…WTF! (MORB). Met een reizende expositie, een fotoboek en een website wil de organisatie discriminatie definitief tot het verleden laten behoren. Voor het project hebben Stan Nijenhuis (21) en Alain Dikken (23) een fotoboek gemaakt, waarin ze naakt poseren naast bekende standbeelden.

De twee jongeren stellen zich kwetsbaar op om structureel racisme onder de aandacht te brengen en de nadruk te leggen op de zinloosheid van discriminatie. In het fotoboek tonen ze beelden uit oudheid tot heden waar ze naakt naast poseren, en spiegelen zich daaraan met marmer en brons als huidskleur. De boodschap is: alles even mooi. “Discriminatie is nog steeds relevant in 2021, dus hoog tijd om discriminatie af te schaffen,” aldus Stan. De twee vrienden begonnen twee jaar geleden aan het fotoboek en hopen symbool te zijn voor Anti-discriminatie symbool.

Om het publiek ook live kennis te laten maken met de beelden en mensen aan te zetten tot reflectie over discriminatie, zal de expositie – als het weer kan – vanaf maart door heel Nederland reizen en met name op middelbare scholen te zien zijn. Op https://morb.wtf is allerlei informatie over het project te vinden. Ook kan daar het fotoboek worden besteld. De opening van de reizende expositie zal plaatsvinden op zaterdag 20 februari in Duiven. Deze is vanaf 14.00 uur live te volgen op https://morb.wtf.

In bijgaand geluidsfragment hoor je het gesprek met Stan Nijenhuis over het project. Het fragment was onderdeel van radioprogramma Jim Is Uit van 17 februari. Dit live programma is elke maandag tot donderdagmiddag van 16:00 – 18:00 te volgen op de RTV Seaport radiozender.