Technieklokaal Technisch College aanwinst voor Velsen

Technieklokaal Technisch College aanwinst voor Velsen
© Sterker Technisch Onderwijs

Eind vorig jaar werd een nieuw hoog technologisch lokaal geopend op het Technisch College in Velsen. Het Hotspot Smart Technology-lokaal is voorzien van de allernieuwste technologie. Ruud Porck, landelijk ondersteuner voor Sterk Techniek Onderwijs, benadrukt hoe belangrijk dit lokaal is voor het technische onderwijs.

Ruud Porck zet zich in voor goede onderwijs in de sector techniek. Volgens hem is het nieuwe Hotspot Technologie lokaal een unieke aanwinst voor Velsen. Het gaat hier om apparatuur dat normaal niet voor scholen te bekostigen is. Het lokaal bevat onder andere VR brillen, radiografische apparatuur en de leerlingen leren op afstand dingen programmeren. “Leerlingen worden daar razend enthousiast van,” aldus Porck. De nieuwe techniek moet ook een nieuwe doelgroep aan leerlingen trekken.

Met het technologie-lokaal krijgen leerlingen de kans om te leren door zelf dingen te doen. “Het draait allemaal om proefjes doen, ervaren en zelf handelen. Zo kunnen leerlingen ervaren hoe het is om een astronaut te zijn, of hoe het is om een boorplatform of windmolen op zee te plaatsen.” Eind vorig jaar heeft André Kuipers het lokaal geopend en de leerlingen luisterden vol spanning naar zijn verhalen. In zijn voorbeelden legde hij uit hoe belangrijk techniek is in de ruimtevaart.  

Het lokaal wordt breed ingezet, zo kunnen leerlingen van het Technisch college hier gebruik van maken, maar ook maakt het Maritiem College IJmuiden gebruik van het lokaal. Daarnaast is het ook beschikbaar voor basisscholen en regionale bedrijven. Daardoor is het lokaal inmiddels de hele week van 8 uur ‘s morgens tot 5 uur ‘s middags bezet.

Verder benadrukt Ruud hoe belangrijk het is om meisjes te betrekken in de technische sector. Daar hebben ze op het Technisch College een speciale ‘Girls Night’ voor georganiseerd. “Het mooie aan meisjes is dat ze een fijne
motoriek hebben. Ze zijn creatiever op sommige vlakken, en daar is techniek afhankelijk van.”

Luister hier het interview met Ruud Porck terug. Porck was te gast in radioprogramma Jim Is Uit, wat elke maandag tot en met donderdag live te luisteren is op de RTV Seaport radiozender van vanaf 16 uur tot 18 uur.