Wat betekent de Brexit voor een visrijder uit Velsen?

Wat betekent de Brexit voor een visrijder uit Velsen?
© Jan van Oostveen

Jan van Oostveen rijdt zijn eigen vrachtwagen heen en weer tussen IJmuiden en Schotland. Met lege kisten vertrekt hij vanuit IJmuiden met de ferry van DFDS naar Newcastle en met  24 ton makreel of haring rijdt hij terug naar IJmuiden. De Brexit heeft veel onduidelijkheid en veranderende regelgeving gegeven voor zijn dagelijkse werk.

De Brexit heeft lang onduidelijk met zich meegebracht. “Iedereen heeft tot op het laatste moment met samengeknepen billen gezeten met de vraag: welke regels gaan het nou worden?,” aldus vistransporteur Jan van Oostveen. “Daar kwamen in het begin van januari direct de eerste problemen al aan het licht.” Opvallend is dat juist de papieren van partijen uit Engeland en Schotland vaak niet onder controle waren.

Inmiddels is het een maand geleden dat de Brexit ingevoerd werd. Wat betekent dat voor een vrachtwagenchauffeur met vis? Luister naar de bevindingen van Jan van Oostveen.