Vogels spotten met het Pieter Vermeulen Museum

Vogels spotten met het Pieter Vermeulen Museum
© RTV Seaport / PR

Afgelopen weekend was de nationale tuinvogeltelling 2021. Dit jaar werd dit met groot enthousiasme gedaan want bijna 200.000 mensen hebben de tijd genomen vogels te tellen rondom eigen tuin, en dat is een nieuw record! Naast de Pimpelmees en de Koolmees was de Huismus de meeste getelde vogel van Nederland. Het Pieter Vermeulen Museum heeft hier toepasselijk een vogelzoektocht op uitgezet die je nog ruim 2 weken kunt bewandelen.

Iedereen zit met de huidige lockdown veel binnen en als je naar buiten gaat is er niet veel te beleven dan een wandeling maken. Het Pieter Vermeulen Museum heeft hier een leuke vogelspeurtocht bij verzonnen die je in 5 plaatsen in de regio kunt lopen. In IJmuiden, Driehuis, Velserbroek, Santpoort-Zuid en Velsen Noord kun je een fijne wandeling maken die ook nog eens leerzaam is. Zoals vanzelfsprekend heeft een vrijwilliger van RTV Seaport de route in IJmuiden ook gelopen om deze vogelspeurtocht te ervaren en is er veel plezier aan beleefd. Vooral voor de kleintjes is dit een leuke en leerzame manier om kennis te maken met de vogels die ons luchtruim rijk zijn.

Hoe werkt het?

In het kopje hieronder kun je de plaatsen vinden waar gelopen kan worden en een link naar de site waar de routekaarten op vermeld staan. Dit zijn makkelijk te lopen routes voor jong en oud. Tijdens het lopen van deze routes vind je her en der vogelspeurtocht kaarten met daarop een vogel afgebeeld. Ook krijg je bij elk gevonden kaart een letter. Als je alle kaarten gevonden hebt vormen deze letters een zin. Nu gaan wij natuurlijk niks verklappen maar het heeft iets te maken met vogels.

Waar kun je meedoen?

  • IJmuiden – startlocatie Sporthal Zeewijk
  • Driehuis – Startlocatie Pieter Vermeulen Museum
  • Velserbroek– Startlocatie Polderhuis.
  • Santpoort-Zuid – Startlocatie ‘t Gymhuys
  • Velsen-Noord – Startlocatie De Stek

De routekaartjes van de speurtocht zijn te vinden op velsen.nl/vogelspeurtocht en
Pietervermeulenmuseum.nl. Onderaan deze pagina zijn ook de antwoorden van de speurtocht
verstopt.

Velsen vol vogels

Om nog iets extra’s te doen en ervoor te zorgen dat kinderen op nog meer plekken in Velsen op zoek kunnen naar vogels, willen het Pieter Vermeulen Museum ook een oproep doen aan de inwoners van Velsen. Zet/plak of hang een vogel achter je raam (net als bij de berenjacht afgelopen voorjaar)! Zo kunnen kinderen ook in hun eigen wijk op zoek naar nog meer vogels.