Stichting Duinbehoud luidt noodklok: ‘Blijf op de paden’

Stichting Duinbehoud luidt noodklok: ‘Blijf op de paden’
© Nico van Kappel

Stichting Duinbehoud luidt de noodklok over schade aan de duinen door het sterk gestegen aantal wandelaars. Volgens de stichting zijn veel nieuwe wandelaars niet op de hoogte van de regels in de duingebieden. Vanwege het aankomende broedseizoen roept Duinbehoud-directeur Marc Janssen wandelaars op om op de paden te blijven..

De stichting laat weten dat het bezoek aan de Nationaal Park Kennemerduinen, de duinen van PWN en Meijendel in het afgelopen jaar zo sterk is gegroeid dat beheerders handhaving van de regels niet meer aankunnen. Nu veel wandelaars buiten de paden wandelen, wordt het leven van onder andere reeën, damherten en vossen verstoord. “Wij zijn bezorgd over het komende broedseizoen, dat in maart begint”, aldus Duinbehoud-directeur Marc Janssen. “Vogels zoeken begin maart een broedplek. Als die wordt verstoord, komt het niet goed met het leggen en eieren en het broeden.”

Janssen benadrukt dat van kwade wil geen sprake is. “Het is vooral een nieuwe groep duinbezoekers die niet met de regels vertrouwd is. Zodra je mensen uitlegt wat er speelt, blijven ze op de paden. Dan is er niks aan de hand, want het padennetwerk in de duinen kan het bezoekersaantal goed aan.”

Voor meer informatie over de Nederlandse kust: www.duinbehoud.nl

Foto: Vos (© Nico van Kappel)