Week van de Poëzie dit jaar online

Week van de Poëzie dit jaar online
© RTV Seaport / PR

Laten we eerlijk zijn, poëzie is niet voor iedereen weggelegd. We doen massaal aardig ons best met Sinterklaas en wellicht dat een verliefde jongeling op Valentijnsdag een gedicht schrijft voor het onderwerp van zijn of haar brandende liefde, maar dat is het voor de meeste mensen wel zo’n beetje. Toch wordt sinds 2000 het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen georganiseerd. Literaire organisaties, scholen, bibliotheken, boekhandels en media, iedereen doet mee. Traditiegetrouw is dat de laatste week van januari.

Poëzieweek
In 2000 won het gedicht ‘Denkend aan Holland’ van Marsman de wedstrijd voor het mooiste gedicht en zelfs gedicht van de Eeuw in Nederland. De eerste zin: ‘Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan’, is overbekend geworden. Door het grote succes van de Gedichtendag werd in 2013 beslist om Gedichtendag uit te werken tot een volledige Poëzieweek. Hierbij aansluitend werd de Gedichtendagbundel omgedoopt tot het Poëziegeschenk. Met een bundeling van grote en klein poëzie-activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

2021
En nu dus Poëzieweek 2021. De Vlaamse dichter/actrice Maud Vanhauwaert en de schrijver Rodaan Al Galadi van Irakese afkomst die in Nederland woont reageerden meteen enthousiast om voor de  Poëzieweek het poëziegeschenk te schrijven. De week van de poëzie is van start gegaan op donderdag 28 januari en duurt tot en met woensdag 3 februari.

Samen
We leven in tijden van grote verschillen. Het eigen gelijk. De een tegen de ander. Maar er is ook een heel sterk gevoel van saamhorigheid en dat uit zich niet alleen op lokaal of nationaal niveau maar zelfs in wereldwijde verbindende initiatieven. En dat is waar het thema van dit bijzondere jaar om draait, samen. Samen kunnen we heel veel. Het is een thema tegen individualisme en voor inclusie. Toepasselijker in deze tijd zul je het niet gauw krijgen. Poëzie draait niet meer om de eenzame dichter op zijn zolderkamertje, vechtend tegen zijn gevoelens en met die melancholie die altijd op de loer ligt.

Online
Ben jij een echte poëzie liefhebber? Of misschien wil je dat worden? Of wil je een avond eens niet netflixen? Allemaal goede redenen om je aan te melden voor ‘Ontmoet Dichters Online’ op donderdag 4 februari 2021. Ontmoet of maak kennis met dichters en hun werk. Er zijn interviews en je kunt vragen stellen. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Je kunt tijdens Ontmoet Dichters Online kijken en luisteren naar: Isaed Bruinja, Iduna Paalman, Maureen Chazal en Danielle Zawadi. De avond wordt gepresenteerd door de Rotterdamse dichter Daniel Dee. Dee is geboren in Zuid-Afrika. Toen hij 4 jaar oud was keerde het gezin terug naar Nederland en ging in Rotterdam wonen. Zijn gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften en enkele bloemlezingen.

Het aanmelden is gratis en kan via www.bibliotheekvelsen.nl 

Door Ingeborg Baumann