Jorden van Foreest wint Tata Steel Chess Tournament 2021

Jorden van Foreest wint Tata Steel Chess Tournament 2021
©RTV Seaport/PR

Jorden van Foreest heeft gisteren het Tata Steel Chess Tournament 2021 gewonnen en is daarmee de eerste Nederlandse winnaar sinds 1985. Het buitengewoon spannende toernooi kreeg een passend slot, met een zinderende tiebreak tussen Jorden en Anish Giri. Bij de start van de laatste ronde maakten nog vier spelers kans op de overwinning. Anish Giri werd tweede en Andrey Esipenko legde beslag op de derde plek. Wereldkampioen Magnus Carlsen eindigde als zesde. Jorden is de eerste Nederlander die het schaaktoernooi in Wijk aan Zee wint sinds de overwinning van Jan Timman in 1985.

Het Tata Steel Chess Tournament 2021, dat vanwege het coronavirus zonder amateurs en publiek werd gespeeld, heeft online alle records gebroken. Tijdens de voorlaatste ronde volgden maar liefst 705.000 mensen de klassieke schaakpartijen via de livestream van het toernooi.

“Ik ben enorm trots dat de 83e editie van het Tata Steel Chess Tournament zo succesvol is verlopen”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Miljoenen mensen over de hele wereld hebben genoten van het eerste klassieke topschaaktoernooi in lange tijd. En de 14 grootmeesters hebben de schaakliefhebbers een spectaculair toernooi voorgeschoteld, met een zinderende finale. En die krijgt een vervolg: de 84e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 14 tot en met 30 januari 2022.”