Telstar@work maakt mensen met dementie blij

Telstar@work maakt mensen met dementie blij
©RTV Seaport/PR

Projectleider en jobcoach Bart ten Napel van Telstar@work, onderdeel van IJmond Werkt, werd gegrepen door het project ‘Wonderfoon’ van Niek van Weeghel. Een wonderfoon is een ‘ouderwetse’ telefoon met draaischijf en als je de hoorn opneemt en een nummer draait, een handeling die ouderen talloze maken hebben verricht in hun leven, klinkt er een liedje dat herinneringen oproept. Zo’n fijne meezinger. Zo’n liedje waar vooral dementerende ouderen heel erg blij van worden. Mensen met dementie kunnen echt opleven van dit soort herinneringen.

Goud voor oud
En dus is er binnen de spelonken van stadion Schoonenberg, waar ook Telstar@work een vaste plaats heeft, een werkplaats ingericht waar ijverige handen bezig zijn met het ombouwen van zo’n telefoon. Die telefoons worden gevonden bij kringloopwinkels, rommelmarkten en uiteraard wordt aan iedereen gevraagd of ze nog ergens zo’n telefoon hebben staan. Het liefst een T65. Op die telefoon worden dan de liedjes van weleer gezet en kan zelfs een eigen playlist samengesteld worden. Niet alleen dementerende mensen leven op van die ‘gouwe ouwe’ liedjes. Het geeft ook rust aan familie en verzorgers en het is fijn om mensen te zien genieten.

Lintje
Het project bestaat al een tijdje binnen Telstar@work, maar heeft een nieuwe impuls gekregen door het lintje dat de 18-jarige Niek van Weeghel kreeg, inmiddels zijn ze trotse partner van het project. Er wordt dan ook een oproep gedaan om nieuwe oude telefoons af te staan zodat ze omgebouwd kunnen worden in de werkruimte van stadion Schooneberg. En er is een fijne actie verbonden aan het project waarbij vijf van die blij makende telefoons worden geschonken aan mensen of instellingen waarvan jij vindt dat ze dat verdienen! De actie wordt gedeeld op sociale media maar het is nog handiger als je een mailtje stuurt aan de enthousiaste initiatiefnemer Bart Ten Napel. ( BarttenNapel@ijmondwerkt.com) Aanrader is ook om vast te gaan oefenen op liedjes als ‘Breng die rozen naar Sandra’ en ‘Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel’. Samen zingen maakt namelijk niet alleen dementerende ouderen gelukkig.

Door Ingeborg Baumann