Verlichting op fietspad langs HOV-busbaan

Verlichting op fietspad langs HOV-busbaan
© FOTO RTV Seaport / PR

De gemeenteraad van Velsen heeft besloten om de fietsverlichting op het Spoorpad en ‘t Princenboschpad in Driehuis/ Santpoort-Noord langer te laten branden. Deze verlichting gaat het hele jaar namelijk uit tussen 19 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends. Meerdere fietsers hebben echter aangegeven dat ze liever langer licht zouden hebben. De gemeente heeft onderzocht wat de invloed zou zijn op de natuur voordat ze dit besluit hebben genomen.

Het gaat om het fietspad dat langs de HOV busbaan ligt. Deze loopt vanaf het overpad op de Zeeweg tussen IJmuiden en Driehuis door tot de manege Kennemergaarde in Santpoort-Noord. Het fietspad strekt zo’n 3,5 kilometer en vormt vele fietsers een gemakkelijke verbinding tussen IJmuiden, Driehuis en Santpoort-Noord.

Bij dit besluit wordt de natuur en fauna van de omgeving in acht genomen. Daarom werd er in juni vorig jaar toegezegd door de raad dat ze de mogelijkheid zouden onderzoeken. Het onderzoek ging over de invloed van de extra verlichting op het leven van vleermuizen en andere nachtdieren. Inmiddels is dat onderzoek afgerond en is er gebleken dat het beperkt langer laten branden van de verlichting geen nadelige gevolgen voor vleermuizen en andere nachtdieren heeft. De verlichting zal daarom voortaan uitgaan tussen 21:00 uur ’s avonds en 6:00 uur ’s morgens. Deze nieuwe tijden worden vanaf begin januari aangehouden.

De gemeente geeft aan met dit besluit het gevoel van veiligheid te verhogen voor fietsers die in de vroege ochtend en het begin van de avond van het fietspad gebruikmaken. Tegelijkertijd kan ook de donkerte behouden worden die gewenst is voor mens en natuur in Velsen.