Onderscheiding voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek

Onderscheiding voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek
© RTV Seaport/PR

Welke vrouw uit verdient een onderscheiding voor haar inzet voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek? Welke vrouw is een politiek voorbeeld voor andere vrouwen? De provincie zoekt de Noord-Hollandse vrouw die daarvoor de Ribbius Peletier-penning 2021 verdient.

Iedereen kan een kandidaat aanmelden voor deze onderscheiding. Aanmelden kan van 11 januari tot en met 14 februari via www.penning.noord-holland.nl

Uit alle kandidaten kiest de jury een vrouw die de Ribbius Peletier-penning 2021 verdient. Provinciale Staten reiken de Ribbius Peletier-penning 5 jaar lang uit aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. De onderscheiding is in 2019 ingesteld vanwege 100 jaar vrouwenkiesrecht. De penning is vernoemd naar de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland, Liesbeth Ribbius Peletier. Zij werkte haar hele leven aan vrouwenrechten en richtte in 1932 het vormingscentrum De Born voor vrouwen op. Ze was Eerste Kamerlid, vrouwenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties en werd in 1958 het eerste vrouwelijk lid van de Raad van State.

Devika Partiman ontving de penning in 2019 als eerste. Zij is de vrouw achter de Stichting ‘Stem op een vrouw’ die vrouwen oproept om te stemmen op een vrouw lager op de kieslijst, om zo het percentage vrouwelijke volksvertegenwoordigers te vergroten. Van der Weit kreeg de penning in 2020 voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’. Met lezingen en trainingen inspireert zij vrouwen om politiek actief te worden.