Demonstratie Defend IJmuiden vroegtijdig beëindigd

Demonstratie Defend IJmuiden vroegtijdig beëindigd
© RTV Seaport / Dennis Gouda

De actiegroep Defend IJmuiden protesteerde vanavond 9 januari om 20 uur op het Plein 1945 tegen wat zij de indirecte vaccinatieplicht noemen. Deze demonstratie was van tevoren aangekondigd. Gemeente Velsen geeft de groep de ruimte om te demonstreren, maar heeft daarbij benadrukt dat de groep zich wel aan een aantal regels moest houden. Als ze dat niet deden, zou het protest worden afgekapt. Na tien minuten heeft de burgemeester besloten de demonstratie vroegtijdig af te kappen omdat de regels niet werden gevolgd.

Alhoewel Defend IJmuiden van tevoren aangaf zich aan de door de gemeente bekendgemaakte regels te willen houden, gebeurde dit niet. Er werd geen rekening gehouden met de 1,5 meter afstand en er werden fakkels gebruikt. Nadat de politie liet weten dat de demonstratie werd beëindigd, reageerde de actiegroep met acceptatie. Zij wilden geen confrontatie en vertrokken naar huis. In onderstaande video zie je de beelden van de avond.

Hoewel niemand verplicht is zich te laten vaccineren, is de actiegroep bang dat ze zonder vaccin straks ‘niet meer mogen vliegen of naar festivals kunnen’. Dat lieten zij eerder aan NH Nieuws weten. “Het vaccin wordt ons door de strot geduwd zonder dat bewezen is dat het goed voor ons is.”

Burgemeester Dales heeft een dag eerder in een reactie laten weten dat de demonstranten rechten en plichten hebben, gebaseerd op de coronamaatregelen van dit moment. De demonstranten zouden een uur de tijd krijgen om te demonstreren, maar men moest op anderhalve meter van elkaar blijven en vuurwerk en fakkels zijn verboden. Dat is niet gelukt.

De burgemeester heeft de demonstranten van tevoren nog toegesproken, “Wees er trots op dat je mag demonstreren. Heb dan wel respect voor de regels. Het is goed dat je je mening wil uiten. Ik ben corona ook echt zat. Ik verlang wel wel dat je je aan de regels houdt. Zo niet, dan is het einde spel.”