Zaterdag demonstratie actiegroep Defend IJmuiden

Zaterdag demonstratie actiegroep Defend IJmuiden
© RTV Seaport / Dennis Gouda

De actiegroep Defend IJmuiden protesteert zaterdagavond om 20 uur op het Plein 1945 tegen wat zij de indirecte vaccinatieplicht noemen. Hoewel niemand verplicht is zich te laten vaccineren, is de actiegroep bang dat ze zonder vaccin straks ‘niet meer mogen vliegen of naar festivals kunnen’, lieten zij eerder aan NH Nieuws weten. “Het vaccin wordt ons door de strot geduwd zonder dat bewezen is dat het goed voor ons is.”

Burgemeester Dales heeft laten weten dat de demonstranten rechten en plichten hebben. Dat betekent dat er wordt uitgegaan van de geldende coronaregels van dit moment. Op anderhalve meter van elkaar blijven en vuurwerk en fakkels zijn verboden. Het gebied rond het Plein 1945 is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat geeft de mogelijkheid om preventief te fouilleren. De burgemeester gaat ervan uit dat de deelnemers zich aan de regels zullen houden.

Dales hoopt dat alleen mensen die willen demonstreren en hun mening willen uiten afkomen op de demonstratie. De demonstratie vindt zaterdagavond plaats op Plein 45 in IJmuiden en de burgemeester Je hebt rechten en regels. Recht is demonstratierecht, maar dan moeten de deelnemers zich wel houden aan de regels die gelden. Als er een risico is voor de gezondheid, zal ik ingrijpen.”

De demonstranten hebben een uur de tijd gekregen om te demonstreren. Daarnaast heeft de politie de bevoegdheigd gekregen om preventief te fouilleren. “Als er vuurwerk plaatsvindt, dan zal de demonstratie door mij worden beeindigd.”

Het is nog onduidelijk op hoeveel steun de protestactie kan rekenen. Op het plein is volgens Dales plaats voor 250 personen als zij anderhalve meter afstand houden. Zodra dat er meer worden, zal de politie ingrijpen.

Tot slot heeft de burgemeester nog een boodschap voor de demonstranten die van plan zijn om zaterdag willen protesteren. “Wees er trots op dat je mag demonstreren. Heb dan wel respect voor de regels. Het is goed dat je je mening wil uiten. Ik ben corona ook echt zat. Ik verlang wel wel dat je je aan de regels houdt. Zo niet, dan is het einde spel.”Video mediapartner NHnieuws.nl