Zwemmen of verzuipen voor zwemverenigingen Velsen?

Zwemmen of verzuipen voor zwemverenigingen Velsen?

Uiteraard is zwembad de Heerenduinen tot in ieder geval 19 januari gesloten. Heel erg vervelend natuurlijk voor zowel volwassenen maar ook voor de kinderen die zwemlessen volgen. Zwemmen is niet alleen recreatief en sportief bezig zijn maar ook een sport die nogal noodzakelijk is in ons natte landje.

Zwemverenigingen

Shiva de Winter is voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid en maakt zich ernstig zorgen. De landelijke extra steun komt namelijk vooral ten goede aan het exploitatietekort van zwembaden en niet aan de zwemverenigingen. De veelal hurende zwemscholen vallen buiten de boot en moeten het doen met een tegemoetkoming voor de vaste lasten. Volgens de Winter is het algemeen vertrouwen van de ouders gedaald en wachten zij tot de Corona golf voorbij is voordat zij hun kinderen inschrijven voor zwemlessen. Maar de zwemverenigingen moeten wel gewoon de huur van het zwembad waarin zij hun activiteiten houden betalen.

Gemeente Velsen

In Velsen is de situatie wat gunstiger voor de diverse zwemverenigingen als de Watervrienden, de Velser Zwemvereniging en Zwemschool Atlantis. Zwembad de Heerenduinen ís de gemeente Velsen namelijk. Voorbeeld: een vacature voor zweminstructeur komt op de website van de gemeente. Hélene Kruis is ad interim bedrijfsleider van De Heerenduinen en vertelt: ‘’We moeten even afwachten hoe alles loopt de komende dagen. Afgelopen woensdag is er gesproken over met name de situatie van theaters en zwembaden door het kabinet. In de vorige corona regeling zijn de zwemverenigingen gecompenseerd en was er een coulanceregeling vanuit de gemeente.’’ Zij sluit af met de positieve woorden: ‘’Laten we ons geen zorgen maken hierover.’’

Landelijk

Er wordt landelijk gestreden om de zwemscholen tegelijk met de basisscholen van start te laten gaan. Dus niet gelijk met de sportscholen maar waarschijnlijk eerder. De NSWZ zegt in haar persberichten: ‘’Zwemles is een van de belangrijkste pijlers in de opvoeding van een kind. De wachtlijsten zullen oplopen, het aantal verdrinkingsgevallen ook en de standaard voor het zwemonderwijs komt in het geding. Standpunt: De NSWZ roept het kabinet op om zwemonderwijs gelijk te trekken met het basisonderwijs en deze tegelijk weer te laten starten.” Shiva de Winter: ‘’ De overheid is nu aan zet om prioriteit voor zwemonderwijs en zwemveiligheid te bepalen.’’

Diepstraten

Wethouder Bram Diepstraten zet tijdens deze coronacrisis, waarin vooral jongeren moeten ‘afzien’, met alle gevolgen van dien, überhaupt al extra in op de jeugd. Hij zegt: “Zwemles voor kinderen is ontzettend belangrijk, zeker in een gemeente als Velsen die aan zee ligt. Net als de andere sporten, ligt het zwemmen nu ook stil vanwege de coronapandemie. Het belangrijkste is nu dat we zo snel mogelijk van het coronavirus afkomen, door ons aan de maatregelen te houden en te laten vaccineren. Als dat lukt, kunnen kinderen straks weer volop genieten in ons zwembad en zwemlessen volgen.”

©Ingeborg Baumann/RTV Seaport