Kinderen zamelen massaal kerstbomen in

Kinderen zamelen massaal kerstbomen in
© RTV Seaport - Dennis Gouda

Op woensdag 6 januari vond de inzameling van kerstbomen plaats in Velsen. Dit jaar konden de kerstboomverbrandingen door coronamaatregelen niet door gaan. In plaats daarvan werden de bomen verzameld en gecomposteerd. De kerstbomen konden op acht plekken in Velsen worden ingeleverd.

Bij het inleveren van kerstbomen krijgen kinderen per boom 50 cent. Daarnaast ontvangen ze ook een lootje waarmee prijzen te winnen zijn. De prijzen kunnen ingezet worden voor een uitje voor de klas, of een goed doel. 

Ties (11) uit Santpoort-Noord heeft samen met zijn broertje, vader en beste vriend bomen uit het hele dorp verzameld. De bomen werden in hun voor-en achtertuin van hun huis verzameld en op 6 januari vanaf daar versleept naar het inzamelpunt. Samen hebben ze zo’n 40 bomen ingeleverd. Ze zien het als een leuke uitdaging en zijn er dagen mee bezig geweest. “Het is voor iedereen leuk, jong en oud. Het is lekker dat je gewoon buiten bent” Na een dagje online les vindt hij het heerlijk om naar buiten te kunnen gaan. “We zijn ook een keertje ruim vijf uur weg gebleven.”

De prijswinnaars van de inzameling worden op 15 januari om 16:00 bekend gemaakt via de website van de gemeente.

Het composteren van de kerstbomen gebeurde dit jaar omdat verbrandingen vanwege de coronamaatregelen niet door konden gaan. Wethouder Bram Diepstraten heeft in het radioprogramma Home Alone vertelt dat het niet ondenkbaar is dat er volgende jaren weer wordt gecomposteerd. Het verbranden van kerstbomen is namelijk schadelijker voor het milieu, waar composteren milieuvriendelijk is. De gemeenteraad zal hierover eind dit jaar een besluit nemen.