Anoniem vuurwerk inleveren in Velsen

Anoniem vuurwerk inleveren in Velsen
© Chris Hoppenbrouwer

De Velsense burgemeester Frank Dales heeft maandagmorgen 28 december de vuurwerkinleverstraat geopend op het terrein van HVC aan de Amsterdamseweg in Velsen-Zuid. Dales riep inwoners van de IJmond en Kennemerland op om bewaard vuurwerk te komen inleveren. Verder sprak de burgemeester uit vertrouwen te hebben in de Velsenaren en rekent daarom op een rustige jaarwisseling.

Bekijk hieronder beelden van de toespraak van de burgemeester tijdens de opening.
Tekst wordt vervolgd onder de video

Het afsteken van vuurwerk is door het kabinet verboden. Met een inleveractie hopen de gemeentes het extra gevaar van oud vuurwerk te minimaliseren en het illegaal afsteken van vuurwerk te beperken en de druk op de zorgsector zo veel mogelijk verminderen. Daarom kan vuurwerk op 28, 29 en 30 december van 13 tot 16 uur anoniem en ongestraft ingeleverd worden op de gemeentewerf aan de Amsterdamseweg 10 in Velsen-Zuid.

Burgemeester Frank Dales: “De inleveracties in het land zijn bijzonder succesvol en geïnspireerd door mijn collega Roemer van Alkmaar, waar het inleveren een succes is. Aangezien het hier succesvol is, is besloten om in Velsen een inleverstraat in te richten. Deze inleveractie is een mooie manier om voor de jaarwisseling veilig afscheid te nemen van het vuurwerk dat je nog thuis hebt liggen. Doe mee en lever ook je vuurwerk in. Dan voorkom je ongelukken en kom jij op oudejaarsavond niet in de verleiding om alsnog vuurwerk af te steken.”

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het afsteken van klein vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten (categorie F1), alleen toegestaan als dit geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Inwoners die illegaal vuurwerk bezitten, vervoeren of afsteken, kunnen een boete of gevangenisstraf krijgen. De boete voor het afsteken van vuurwerk bedraagt € 250 en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen. Naast het verbod op het afsteken van vuurwerk, heeft de gemeente nog het verbod op carbidschieten aan toegevoegd.