Burgemeester wijst twee veiligheidsrisicogebieden aan

Burgemeester wijst twee veiligheidsrisicogebieden aan
© RTV Seaport / PR

De Velsense Burgemeester Frank Dales heeft donderdag besloten om twee veiligheidsrisicogebieden in Velsen aan te wijzen. Het gaat om het gebied rondom het Stratingsplantsoen in Velsen-Noord en rondom het Plein 1945 in IJmuiden. De aanwijzing geldt voor de periode van donderdagavond 24 december 19.00 uur tot en met maandag 4 januari 06.00 uur.

Burgemeester Dales heeft dit besluit genomen naar aanleiding van de recente onrustige situaties en de deze week verschenen nieuwe berichten op social media waarin werd opgeroepen om de komende dagen massaal vuurwerk af te steken. De burgemeesters van Heemskerk en Beverwijk hebben soortgelijke besluiten genomen.

Een aanwijzing als veiligheidsrisicogebied op grond van artikel 151b Gemeentewet en artikel 2:39 APV Velsen, geeft de officier van justitie de mogelijkheid om de politie te gelasten mensen preventief te fouilleren binnen dit specifieke gebied.

Op bijgaande afbeeldingen zijn de aangewezen gebieden rood gemaakt. Rond deze twee locaties waren recent betogingen waarbij veel (illegaal) vuurwerk is afgestoken en de coronaregels moedwillig werden overtreden. In Velsen-Noord werd de situatie dusdanig onveilig dat reguliere politie-eenheden het werken onmogelijk werd gemaakt.