Online kerstvieringen bij de Dorpskerk en Het Kruispunt

Online kerstvieringen bij de Dorpskerk  en Het Kruispunt
© Dorpskerk Santpoort

Bij de aankondiging van de strengere lockdown heeft het kabinet duidelijke en scherpe regels neergezet als maatregel tegen het coronavirus. Daardoor moet kerst in een kleine kring gevierd worden. Kerken krijgen hierbij de vrijheid dat ze open mogen blijven zolang de groepen niet groter worden dan maximaal 30 mensen. De meeste kerken in Velsen hebben er echter voor gekozen om de kerstviering alsnog niet door te laten gaan. De protestantse Dorpskerk Santpoort en Het Kruispunt Velserbroek hebben echter een modern alternatief gevonden. Voor het eerst doen zij hun kerstvieringen online.  

“We doen het met pijn in ons hart, maar vinden dit nodig,” vertelt de scriba van Dorpskerk Santpoort. “We staan achter de oproep van het kabinet, ookal mogen wij nog wel met een kleine groep bij elkaar komen. We vinden het belangrijk om solidair te zijn met iedereen die met de maatregelen te maken heeft.”

“We gaan voor zorgvuldigheid, zorg voor de samenleving, de zorgsector en ook voor onze gemeenteleden.” Voegt voorzitter wijkkerkenraad Velserbroek Heinink toe. “Vandaar nu alles online, al missen we ook het samen kunnen zijn en beleven. Net zoals veel andere mensen nu ook het samenzijn moeten missen, zeker deze dagen waarin we het juist zo nodig hebben.”

De beide wijkkerkenraden van Santpoort als Velserbroek waren het over dit standpunt eens na verschillende online vergaderingen. De twee protestante kerkraden hebben een samenwerking opgebouwd waardoor ze op moderne wijze kerk kunnen zijn in 2020. Eerder in de lockdown zijn er al reguliere diensten online uitgezonden. Maar dit is voor het eerst dat de kerstvieringen online moeten.

Er staan verschillende diensten in de planning waarvan enkelen al van tevoren zijn opgenomen, anderen worden rechtsreeks live uitgezonden vanuit de kerk. Alle diensten gebeuren met een zeer beperkte groep medewerkers die alle maatregelen in acht nemen. Verder zijn er geen kerkgangers of bezoekers en worden ook de zangers apart gefilmd.

  • De online viering start met Kerstavond. Om 19.00 op donderdagavond is er een online kerstvertelling vanuit het Kruispunt voor de kinderen: 24-12-2020 – Kerstvertelling 2020 – YouTube
  • Om 22.00 uur volgt er een kerstnachtviering met Ds Marianne Vonkeman van het Kruispunt als voorganger, met gospelzang en traditionele kerstzang : 24-12-2020 – Kerstnacht 2020 – YouTube
  • Beide kerken delen vervolgens hun kerstvieringen van de Eerste Kerstdag. Deze worden op Eerste Kerstdag om 10:00 beschikbaar gemaakt. Beide kerstvieringen zijn dan te vinden via Kerk Onderweg – YouTube
  • Het gehele overzicht van de diensten zijn te vinden via de website: www.pg-spvb.nl

Na de kerstvieringen zullen de kerken de aankomende weken afwisselen met het uitzenden van hun reguliere zondagse diensten. De ene week kan men kijken naar een dienst vanuit de Dorpskerk Santpoort Noord, de volgende week komt de dienst vanuit het Kruispunt.