DFDS laat weer passagiers vanuit VK toe

DFDS laat weer passagiers vanuit VK toe
Wikipedia/DFDS

Vanaf woensdag 23 december is het verbod op inreizen van passagiers uit het Verenigd Koninkrijk komen te vervallen. Dat maakte het kabinet dinsdagavond 22 december bekend. In plaats daarvan moeten alle passagiers, dus ook EU-burgers, vóór aanvang van de reis een recente negatieve PCR-testverklaring laten zien. Na aankomst geldt voor alle passagiers bovendien het dringende advies om tien dagen in quarantaine te gaan. Dit geldt zowel voor vliegverkeer als scheepvaart. Zodoende zal de DFDS passagiers weer toelaten op de boot vanuit Newcastle naar IJmuiden.

De negatieve testverklaring moet worden getoond bij het aan boord gaan van een boot of vliegtuig in het Verenigd Koninkrijk en van vliegtuigen vanuit Zuid-Afrika. De luchtmaatschappijen en rederijen zijn hierin verplicht om passagiers vóór het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR-testuitslag. De test moet maximaal 72 uur voor de voorziene aankomst in Nederland worden afgenomen. Wanneer iemand niet in het bezit is van de negatieve testuitslag, mag de persoon niet mee. Dit geldt ook voor Nederlanders en EU-burgers die terugkomen vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid Afrika. 

Het kabinet heeft daarnaast ook besloten dat de negatieve PCR-testverklaring zo spoedig mogelijk verplicht wordt voor alle passagiers die vanuit andere landen naar Nederland komen, dus ook Nederlanders en andere EU-burgers. De verplichting tot het overleggen van een negatieve testverklaring voor aanvang van de reis was vanaf 15 december al van toepassing op mensen uit de zogeheten derde landen (niet EU-ingezetenen). Het kabinet blijft benadrukken dat het dringende advies is om niet te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is.

DFDS laat verder weten dat vrachtverkeer vrijgesteld is van deze maatregel en dat vrachtchauffeurs daarom geen negatieve testverklaring hoeven aan te tonen. Op de boot gelden nog steeds strikte maatregelen tijdens de overtocht.