Burgemeester Dales: “Wat er gisteravond gebeurde, hoort niet bij Velsen. “

Burgemeester Dales: “Wat er gisteravond gebeurde, hoort niet bij Velsen. “
© Dennis Gouda

Op maandagavond 21 december heeft de burgemeester van Velsen een noodbevel uitgeroepen in Velsen-Noord. Aanleiding hiervan was een groep jongeren die demonstreerde tegen een vuurwerkverbod. Er ontstond een onveilige situatie doordat de jongeren met zwaar vuurwerk en stenen gooiden. Na de onrustige avond, legt de burgemeester verantwoording af aan de raad in een brief. Daarin laat hij weten welke verdere acties zijn ingezet.  

De politie was op maandagmiddag al op de hoogte van de plannen om te demonstreren tegen het vuurwerkverbod. Jongeren waarvan bekend was dat ze mee zouden doen aan de actie werden thuis al bezocht door de politie, in het bijzijn van hun ouders. Burgemeester Frank Dales benadrukt dat de verantwoordelijkheid van de ouders een belangrijk onderdeel is in het voorkomen van dit soort situaties. “Mijn oproep aan ouders is te zorgen dat hun kinderen niet aan ordeverstoringen meedoen.”

De politie is in de ochtend van 22 december opnieuw in de wijk geweest voor het opnemen van de schade, het bekijken van camerabeelden en het verlenen van nazorg. Er zijn echter nog geen aangiftes gedaan op basis van vernieling. “Wat gisteravond gebeurde, is verbijsterend. Dit hoort niet bij Velsen,” stelt de burgemeester.

Ook waren burgemeester Frank Dales en wijkwethouder Bram Diepstraten dinsdagochtend zelf in de wijk aanwezig om met inwoners en ondernemers te praten. Diepstraten heeft via social media laten weten dat hij de ongeregeldheden schaamteloos vindt. “We hebben bewoners en personeel een hart onder de riem gestoken. We zullen er alles aan doen om de orde te handhaven,” aldus Diepstraten.

“Mijn eerste inzet is nu om verdere onrust te voorkomen,” schrijft burgemeester Frank Dales aan de raad. Waar mogelijk, zal er een gebiedsverbod komen voor de ordeverstoorders. Daarnaast kondigt de burgemeester verschillende acties aan. Zo zal er voor heel Velsen in de dagen voor de jaarwisseling een inleveractie zal komen voor het inleveren van vuurwerk. Met deze actie kunnen mensen ongestraft hun vuurwerk inleveren.

“Ik weet dat het juist voor jongeren nu een frustrerende tijd is, met verveling vanwege de coronabeperkingen.” Er wordt verwezen naar activiteiten die voor jongeren worden georganiseerd. Het gaat onder andere over activiteiten die zijn georganiseerd met Jongerenwerk en Straathoekwerk. Het hele programma is te vinden via www.velsen.nl/jongerenactiviteiten.

De burgemeester sluit zijn brief af met een oproep aan heel Velsen. “Mijn oproep aan heel Velsen is: laten we het hoofd koel houden en samen veilig en in harmonie naar het nieuwe jaar gaan. Een jaar waarin we met elkaar vooruit kunnen kijken naar betere tijden, waarin het vaccin ons gaat helpen tegen corona. En we hierdoor hopelijk snel meer vrijheden krijgen.”

Bekijk de verslaggeving en beelden van de onrustige avond hier: Noodbevel uitgeroepen in Velsen-Noord