Noodbevel uitgeroepen in Velsen-Noord

Noodbevel uitgeroepen in Velsen-Noord
© Dennis Gouda

Op 21 december zijn er onrustige taferelen ontstaan in Velsen-Noord. Een groep jongeren kwam op het Stratingplantsoen bijeen om te demonstreren tegen het vuurwerkverbod. Volgens ooggetuigen ontstond er onrust op straat door het afsteken van vuurwerk. Nadat de politie ter plaatse kwam, werd het vuurwerk ook op hen gericht. Omstreeks 19:00 werd er een noodbevel uitgeroepen door burgemeester Frank Dales.

De politie kreeg rond 17.00 uur de eerste meldingen binnen van overlast en het afsteken van vuurwerk, waartoe meerdere eenheden naar het dorp zijn gestuurd. Het gaat om een groep van ongeveer 40 jongeren. Er klonken harde knallen, vlak achter elkaar. Ook gooiden de jongeren vuurwerk om zich heen, zo melden ooggetuigen. Het epicentrum was rondom de Dekamarkt op de Wijkerstraatweg. Uit voorzorgsmaatregelen is de Dekamarkt tijdelijk gesloten.

De situatie is zodanig uit de hand gelopen dat de politie en gemeente bewoners geadviseerd heeft om binnen te blijven tijdens de rellen. Frank Dales, burgemeester van Velsen, heeft daarom omstreeks 19:00 een noodbevel uitgeroepen. Iedereen in de omgeving van het Stratingplantsoen werd vervolgens door de politie naar huis gestuurd.