Velsen weert veerbootpassagiers vanuit VK

Velsen weert veerbootpassagiers vanuit VK
Wikipedia/DFDS

De gemeente Velsen heeft op 20 december besloten dat passagiers uit het Verenigd Koninkrijk geweerd zullen worden. Dat laat de gemeente weten in een persbericht. De burgemeesters van Rotterdam en Velsen hebben dit besluit zondagavond op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) genomen. Met de maatregel wil het kabinet de reisbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar een besmettelijke mutatie van het COVID 19 virus rondwaart, verder beperken.

Dit besluit heeft grote gevolgen gehad op de veerbootroute van Newcastle naar IJmuiden. Volgens een woordvoerder van DFDS Seaways varen de boten echter alsnog op schema. Passagiers worden vanaf Newcastle geweerd, maar vrachtvaart is nog wel mogelijk. Daarmee zijn zowel de vrachtcontainers, als de vrachtwagenchauffeurs alsnog aan boord. Dit gebeurt onder strenge veiligheidsmaatregelen aan boord van het schip. Andersom kunnen passagiers vooralsnog vanuit IJmuiden opstappen en reizen naar Newcastle.

Het weren van passagiers zal duren tot en met 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 zijn alle Britse passagiers die vanuit het Verenigd Koninkrijk aankomen in Nederland verplicht een negatieve COVID-19-testuitslag en een door de reiziger ondertekende verklaring te tonen bij de douane. Zonder deze documenten wordt de toegang tot de ferry’s geweigerd. De eis van een negatieve test geldt vooralsnog niet voor Nederlanders en inwoners van de EU/Schengen.