Protest tegen coronamaatregelen voor gemeentehuis

Protest tegen coronamaatregelen voor gemeentehuis

De actiegroep IJmuiden Defend protesteerde gisteravond voor het gemeentehuis van Velsen, op Plein 1945 in IJmuiden. Het gezelschap toonde spandoeken met leuzen tegen het kabinetsbeleid rondom de corona-aanpak en stak vuurwerk af.  De groep liet eerder op verschillende plekken in de gemeente (spandoeken met) pro-zwartepiet-teksten achter.  

Op foto’s en video’s die gisteravond op het plein voor het gemeentehuis  zijn gemaakt, is te zien dat het om enkele tientallen demonstranten gaat. Opvallend is dat ze ondanks het onderwerp van hun protest allemaal mondkapjes dragen, iets dat in publieke ruimte geen verplichting is.  

Coronavaccin

Op een van de spandoeken staat ‘Vecht voor het recht van onze lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht’, waarmee ze – zo blijkt uit de afbeelding ernaast – hun afkeer van het coronavaccin benadrukken. Op een ander doek staat IJmuiden voor vrijheid, stop de leugens, stop de spoedwet, stop dit kabinet.” 

De politie was aanwezig, en hield de boel in de gaten. Volgens een woordvoerder wees niets erop ‘dat het onrustig zou worden’ op het plein voor het gemeentehuis. Hoewel er eerder een melding van een steekpartij in de aangrenzende Lange Nieuwstraat werd gemeld, ging dat om lekgestoken fietsband, zo laat een woordvoerder desgevraagd aan NH Nieuws weten.  

IJmuiden Defend hing medio november enkele pro-zwartepiet-spandoeken op, onder meer aan een viaduct, en liet op andere plekken in de stad met graffiti dezelfde boodschap achter.  

De gemeente heeft laten weten op de hoogte te zijn geweest van het protest en burgemeester Dales schreef als reactie aan NH Nieuws: ‘het inhoudelijk zeer oneens’ te zijn met de demonstranten. “Desondanks mogen mensen hun mening via een demonstratie uit, dat recht hebben we in Nederland. Zelfs als de demonstratie niet aangemeld is.” Verder vindt hij het ‘stuitend’ dat er zwaar vuurwerk is afgestoken en dat de demonstranten de coronaregels bewust overtraden. “De politie heeft er met onze handhavers voor gezorgd dat deze betoging uiteindelijk zonder escalatie ordelijk tot een eind kwam. Daar ben ik blij om. Ik ben ook blij dat deze demonstranten in Velsen een kleine minderheid vormen. Het overgrote deel van onze inwoners ziet de noodzaak in van de coronamaatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Naleven van de maatregelen draagt bij aan de gezondheid en veiligheid van alle Velsenaren. Ook voor die van de demonstranten die er een afwijkende mening op na houden. En daar sta ik voor”, aldus burgemeester Dales. 

Tekst NHNieuws.nl mediapartner