Kortebaan Santpoort en IJmuiden Immaterieel Erfgoed

Kortebaan Santpoort en IJmuiden Immaterieel Erfgoed
© Joost Wouters

De kortebaandraverijen van Santpoort en IJmuiden zijn benoemd tot de  Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland en zijn onderdeel van een cluster met andere kortebanen, waaronder Heemskerk. De verschillende draverijen zullen gezamenlijk één cluster vormen in de Inventaris. De lijst bevat circa 180 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

De Harddraverij Vereniging Santpoort & Omstreken laat op 11 december weten ontzettend trots te zijn op deze prestatie. Met de bijschrijving toont de vereniging aan dat zij zich hard maakt om deze historische sport ook in de toekomst over te dragen op nieuwe generaties en te blijven werken aan de zichtbaarheid ervan.

De Santpoortse kortebaan heeft een rijke geschiedenis. Zo vond de eerste kortebaan al in 1752 plaats. Het begon als een kleine dorpse race tussen een aantal paarden, maar is uitgegroeid tot een grote kortebaandraverij. In 2009 is de 250e editie van de kortebaan gevierd en daarnaast heeft de vereniging in 2011 een koninklijke onderscheiding gekregen. De internationale erkenning van deze lijst is daar een mooie toevoeging aan.

De voorbereiding van deze inschrijving heeft zo’n twee jaar geduurd. ‘Er zijn veel formulieren ingevuld en historie aangeleverd om het immaterieel erfgoed inzichtelijk te kunnen maken. De gehele vereniging en het bestuur werd doorgelicht’, aldus Bas Kuntz, voorzitter van de Harddraverij Vereniging in Santpoort.

Bovendien zijn de toekomstplannen hevig geanalyseerd. ‘Op de lijst komen is één ding, maar op de lijst blijven is een ander complex proces. Het is een uitdaging, maar die gaan wij aan.’

Wat betreft de toekomstige plannen kondigt Kuntz alvast een mooie primeur aan. Na deze internationale erkenning, wordt er namelijk verder gekeken wat er mogelijk is op het gebied van samenwerken met de landen om hen heen. Zo is er namelijk een samenwerking in opbouw omtrent het organiseren van kortebanen in België.  

Je luistert het interview met Bas Kuntz hier terug.