Best bewaarde geheim van Tata Steel in IJmuiden

Best bewaarde geheim van Tata Steel in IJmuiden
©RTV Seaport/PR

Tata Steel in IJmuiden heeft de afgelopen jaren een bijzondere, gloednieuwe productielijn voor Protact gebouwd in de fabriek voor verpakkingsstaal. Dit was tot dinsdag 1 december nog geheim voor het grote publiek, enkel klanten en vakpers waren op de hoogte.

Protact is een door Tata Steel ontwikkelde staalsoort voor verpakkingsstaal, die van een beschermende kunststof laag wordt voorzien. De staalsoort wordt onder meer toegepast in de voedselverwerkende industrie (waaronder in conservenblik). Protact is innovatief als staalsoort voor de verpakkingssector. Het product heeft namelijk meerdere toekomstbestendige voordelen. Zo kan het productieproces bij klanten duurzamer worden ingericht (minder energie- en waterverbruik en lagere emissies).

Wat bijzonder is aan de nieuwe productiefaciliteiten is dat Tata Steel in IJmuiden niet alleen een lamineerlijn (de grootste in zijn soort ter wereld) heeft gebouwd voor het aanbrengen van de folie op het staal, maar ook een complete eigen filmproductielijn voor het vervaardigen van de hoge kwaliteit kunststoffolie. Inmiddels heeft het staalbedrijf daar meerdere patenten op.

De productielijn voor Protact draait nu ruim een jaar in IJmuiden en met veel succes. De nieuwe installatie heeft een capaciteit van meer dan 150.000 ton per jaar. Dit voor het grote publiek best bewaarde geheim van Tata Steel in IJmuiden is eindelijk bekend gemaakt.