Naam grootste zeesluis ter wereld wordt: Zeesluis IJmuiden

Naam grootste zeesluis ter wereld wordt: Zeesluis IJmuiden
©RTV Seaport/Chris Hoppenbrouwen

De grootste zeesluis ter wereld, die op dit moment wordt gebouwd in IJmuiden, krijgt de naam Zeesluis IJmuiden. De keuze voor deze naam is de uitkomst van een naamgevingscampagne die afgelopen voorjaar werd gestart door de gemeente Velsen en Rijkswaterstaat.

Vandaag is de naam Zeesluis IJmuiden via een videoboodschap bekend gemaakt door wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat. Het filmpje is terug te zien op www.velsen.nl/zeesluis

De bekendmaking vormde het slot van een campagne waarin het publiek werd opgeroepen een naam in te sturen. Er kwamen ruim 5000 inzendingen binnen, waaronder hele ludieke namen, zoals De Irma Sluis, Sluisje McSluisface en De Sluizenmoeder. Uit alle inzendingen maakte de naamgevingscommissie van gemeente Velsen een selectie. Daarna heeft een jury, die bestond uit de nabije buren van de zeesluis, een top 5 bepaald. Tot slot heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Velsen de naam ‘Zeesluis IJmuiden’ gekozen.

De naam werd in totaal vijf keer ingezonden. Alle vijf de indieners ontvangen een taart met daarop de naam. De inzender die de naam als eerste opstuurde, krijgt daarbij ook een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis in 2022.