Geboeid de ruimte in

Geboeid de ruimte in
© RTV Seaport

Met een boeiende en geanimeerde presentatie door astronaut André Kuipers werd vrijdagmiddag de Smarttechnology Hotspot in het Technisch en Maritiem College Velsen in gebruik genomen. De jongens en meisjes van het eerste leerjaar zaten ademloos te luisteren. En dat is goed, uitstekend zelfs. Want zoals een van de sponsoren zei: ”Zonder mensen die in de technologie werkzaam zijn, is er niets. Houdt alle ontwikkeling en kennis en uitvoering op.”

Er is de afgelopen maanden keihard gewerkt aan het realiseren van een heel speciaal lokaal. In deze hotspot worden lessen gegeven in onder andere programmeren, robotica, virtual reality, technisch tekenen en 3 D printing. In verband met corona waren alleen de leerlingen van het eerste leerjaar en een aantal sponsoren uitgenodigd bij de opening. Heel erg jammer want er zullen heel veel mensen hun ogen hebben uitgekeken in de hotspot of met rode oortjes geluisterd hebben naar de voordracht van Kuipers.

De hotspot smarttechnology zal in het kader van STO (Sterk Techniek Onderwijs, regio IJmond/Zuid-Kennemerland) die het scifi lokaal mede sponsorde, ook door leerlingen van andere voortgezet onderwijs- en basisscholen worden gebruikt. De verschillende smarttech opdrachten die in dit lokaal mogelijk zijn draaien allemaal om het motto: bedenk-ontwerp en -maak. Want daar gaat het om in technologie. Leerlingen krijgen les met robots, 3D printers, VR brillen en andere indrukwekkende technologische hoogstandjes. Onmisbare kennis zal worden opgedaan en hopelijk later in de praktijk worden gebracht.

Een van de sponsoren en leerbedrijf is Elektrotechnisch Bureau Vittali. Karen is daar de ‘regelneef’ en zij zegt: ”Er moet veel meer aan techniek worden gedaan. Het gaat te langzaam, het kaderonderwijs wordt nog steeds zó onderschat. Zonder kennis van technologie houdt alles op. Denk alleen al aan de beademingsapparatuur die nu zo cruciaal is. Mijn man is ook hier op deze school begonnen en we zijn heel erg enthousiast over het onderwijs, de mogelijkheden en de sfeer hier. Heb je de Wall of Fame gezien? Geweldig toch wat je kunt bereiken als je een technisch talent hebt en dat kan ontwikkelen?”

Kuipers heeft in ieder geval alle aandacht, er wordt ademloos geluisterd en dat is niet vanzelfsprekend bij deze leeftijdsgroep. Hij heeft het over de dromers, de denkers, de doeners en de durfallen. Vier groepen die allemaal nodig zijn om iets te bereiken. ”Zeg nóóit tegen jezelf dat je het niet kan. Ga het proberen!”, zegt hij. Er wordt gegrinnikt als hij zegt: ”Astronauten zijn allemaal natuurlijk heel erg stoer, een soort supermannen. Ondanks dat ze een luier omhebben en in een maxi-cosy zitten.” Waarom dat is legt hij ook uit en heeft te maken met de gewichtsloosheid in de ruimte. Dit fenomeen levert trouwens best komische taferelen op, die allemaal vertoond worden.

Open dag

Op 28 november staat de open dag gepland bij het Technisch College Velsen/Maritiem College IJmuiden. Uiteraard niet mogelijk om iedere belangstellende tegelijk een echte tour door de school te geven. Maar je bent technisch of niet en en dus is er iets op bedacht: er wordt een online open dag georganiseerd door middel van een webinar op zaterdag 28 november van 11 tot 12 uur. Na afloop is het mogelijk om tijdens de weken tot de kerstvakantie individuele rondleidingen in te plannen aan het einde van de schooldagen. Ook interessant voor vaders en moeders trouwens.

Beta & Tech Experience

De aula van het Technisch en Maritiem College Velsen vormt vanaf 23 november twee weken lang het decor voor de Escape Room van de Beta & Tech Experience. Zo’n 1.000 tweede klas vmbo-leerlingen uit de regio komen tussen 23 november en 4 december naar IJmuiden om spelenderwijs kennis te maken met techniek. Ze zullen ontdekken hoe veelzijdig techniek is en welke rol techniek speelt in de toekomst. In ‘het Huis van Alvara’ worden de leerlingen op een spectaculaire manier uitgedaagd om met behulp van technologie een spannende opdracht uit te voeren: De zwaarste storm ooit is onderweg naar Nederland en met elkaar moeten ze er voor zorgen dat het huis op tijd op orde is om deze orkaan te overleven. De Beta & Tech Experience is een rondreizende, interactieve techniekbeleving, waarbij leerlingen in het kader van loopbaanoriëntatie zelf kunnen ervaren hoe leuk en divers techniek is. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met overheid, onderwijs en bedrijfsleven en maakt deel uit van het programma Sterk Techniekonderwijs. 

©RTVSeaport/Ingeborg Baumann