Week van de industriecultuur in IJmuiden.

Week van de industriecultuur in IJmuiden.
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Met een aangepast programma vindt in de herfstvakantie van 9 tot en met 18 oktober in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek de jaarlijkse Week van de Industriecultuur plaats. Bedrijven openen in het Noordzeekanaalgebied hun deuren en de historische verhalen van de industriële geschiedenis komen tot leven met behulp van theater en workshops.

In IJmuiden kan men kiezen uit vier workshops: schilderen met Marcella van Zanten, tekenen met Eric J. Coolen, fotografie (lightpainting) met Pieter Heine en avondfotografie met Machiel Kraaij. Vier bedrijven bieden dit jaar rondleidingen, te weten de Visafslag, Zwart Techniek, Saffier Yachts en Kloosterboer Cold Storage. Rijkswaterstaat biedt een inkijkje in ’s werelds grootste zeesluis. SHIP en het Zee- en Havenmuseum zijn op de woensdag 14 oktober weer gratis open.

De theatrale beleving van het industriële verleden ontbreekt dit jaar zeker niet. Theatercollectief Trans//missie schreef speciaal voor IJmuiden ‘de Overkijk’; het verhaal over de keerzijden van Noordzeekanaal. De voorstelling vindt plaats op de Oude Pontweg in Velsen-Zuid. (reserveren via www.industriecultuur.nl) Verder kan men op Havensafari en met de RIB boot het water op.

Het hele programma is coronaproof. Meer hierover en over het uitgebreide programma, ook in Beverwijk en de Zaanstreek en reseerveren via de website: www.industriecultuur.nl.