Ruim 27 duizend Velsenaren ontvangen brief over Donorregister

Ruim 27 duizend Velsenaren ontvangen brief over  Donorregister

Velsenaren vanaf 18 jaar, die nog geen keuze hebben ingevuld in het Donorregister, ontvangen uiterlijk 2 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt ongeveer 27.200 brieven. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van je keuze in het Donorregister, kun je terecht bij veel bibliotheken.


Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen.

Inwoners van gemeente Velsen die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 2 oktober. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Voorlichting en invulhulp bij bibliotheken
Tal van bibliotheken geven voorlichting gegeven over het nieuwe Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister, hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.