Pomp bij gemaal IJmuiden uitgevallen

Pomp bij gemaal IJmuiden uitgevallen

 

We zitten hier in Velsen nog steeds te snakken naar een fikse regenbui maar zou dat gebeuren dan is het best mogelijk dat we flinke wateroverlast zouden kunnen krijgen. De reden is dat een van de pompen bij gemaal IJmuiden van Rijkswaterstaat is uitgevallen.

In april begaf een van de zes enorme pompen in IJmuiden het. Dat wordt opgevangen door 31 noodpompen bij het sluizencomplex. De reparatie gaat mogelijk een jaar duren. Een flinke domper voor de waterschappen die voor hun waterafvoer deels van IJmuiden afhankelijk zijn.

Beleidsadviseur Mirjam van Maanen van Hollands Noorderkwartier: ,,Het gemaal bij IJmuiden is een belangrijk gemaal voor het waterbeheer in Noord-Holland en een groot deel van Utrecht en Zuid-Holland. Rijkswaterstaat verwerkt hier vijftien procent van al het regenwater in Nederland.’’ Sinds enkele jaren werken waterschappen en Rijkswaterstaat meer samen om het waterbeheer uit te voeren en op elkaar af te stemmen. Die samenwerking komt nu goed van pas, zegt Van Maanen: ,,Daardoor ken je elkaar en weet je precies wat elk waterschap aan capaciteit heeft en wat de lokale knelpunten zijn.’’ Het Waterschap is paraat om de falende pomp IJmuiden op te vangen bij zeer extreme regenval: ’Maar garanties zijn er niet’.

Bron: IJmuider Courant/Ivo Laan

Foto’s: © RTV Seaport / Ton van Steijn