Forteiland in IJmuiden weer open voor bezoek

Forteiland in IJmuiden weer open voor bezoek
© RTV Seaport /

Op zondag 2 augustus is het Forteiland weer open voor bezoek. Vanwege de corona maatregelen lopen er geen gidsen mee en is éénrichtingsverkeer ingesteld. In het zomerseizoen kan het Fort ook bezocht worden op  woensdag 5 augustus.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door mps “Koningin Emma” vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. Toegangskaarten voor de overtocht heen en terug en bezoek Fort € 12,50 per persoon. Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang (onder begeleiding; max. 4 kinderen per begeleider). Vooraf bestellen van kaarten via www.ijmuidenserondvaart.nl, of telefonisch: 0255 – 511676.  

Het Fort bij IJmuiden, beter bekend onder de naam Forteiland is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen in de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Het lag oorspronkelijk aan de noordzijde van het kanaal, maar door de verbreding daarvan in 1929 kwam het op een eiland te liggen. In 1940 namen de Duitsers de “Positie IJmuiden” in bezit als “Festung  IJmuiden”. Vandaar de vele bunkers op en om het Fort.