Massaontslag bij Tata Steel uitgesteld

Massaontslag bij Tata Steel uitgesteld
© RTV Seaport / PR

De werkgelegenheid bij Tata Steel in IJmuiden blijft in ieder geval tot oktober 2021 gegarandeerd. Dat meldt de IJmuider Courant, die zich baseert op een brief van de directie in Nederland aan de vakbond FNV.

De directie en FNV tekenden eerder een werkgelegenheidspact waarin werd afgesproken dat er tot eind volgend jaar geen gedwongen ontslagen bij de vestiging in IJmuiden zouden vallen en daaraan willen beide partijen zich nu houden, staat er in de brief. Hoewel ontslagen op termijn volgens de Nederlandse directie onvermijdelijk zijn, wil men in de tussentijd een verbeterprogramma uitwerken dat de toekomst voor de staalindustrie in IJmuiden veilig moet stellen.

En dat terwijl de voormalige Hoogovens nu al een van de meest moderne en rendabele staalfabrieken in Europa is. Dit in tegenstelling tot Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk (voorheen Corus), waar met verouderde fabrieken miljarden euro’s verlies wordt geleden die het moederbedrijf in India niet langer wil aanvullen. Tata Steel Nederland, dat wel winst maakt, vreest nu dat zij de wegkwijnende Britse staalindustrie moet subsidiëren, schrijft de IJmuider Courant. Om er aan toe te voegen dat de Nederlandse directie met zijn garantie aan de vakbond het risico loopt te botsen met de hoofdkantoren in Europa en India.