Drie kunstenaars exposeren in Oud-Velsen

Drie kunstenaars exposeren in Oud-Velsen
Foto RTV Seaport / Gertjan Huijbens

‘Herinnering aan de toekomst, gedrieën vanuit het donker naar het licht.’ Hoewel het bijna kerkelijk klinkt, betreft het hier de titel van een wereldlijke expositie van drie kunstenaars. Alex Reznikova, Ronald Mattern en Tania Engelchor exposeren vanaf komende zondag 12 januari tot en met zondag 9 februari in het Raadhuis van de Kunst in Velsen-Zuid.

Samen willen zij de donkere dagen van januari doorkomen en tegelijkertijd gebruik maken van de vroeg invallende duisternis. Zo maakt Ronald Mattern van hout, draad, beton en LED-lampjes kunstzinnige en wonderlijke installaties, die tot leven komen als het donker wordt.

De van oorsprong Russische Alex Reznikova-Uijtendaal heeft zich tijdens haar kunstopleiding gespecialiseerd in glas-in-lood. Toch ging ze aan de slag als schilder, eerst voor theaters en later verdiepte zij zich in het maken van iconen. Na haar verhuizing naar Santpoort klopte ze aan bij Lichtspel Glas-in-Lood. Daar combineert zij haar creativiteit met haar oorspronkelijke vak en dat levert fraaie glaskunst op.

Tania Engelchor schuimt de straten van Europese steden af op zoek naar posters van ‘wildplakkers’. Haar atelier in IJmuiden ligt bezaaid met aan flarden gescheurde affiches, die ze, al dan niet vergroot, verwerkt in intrigerende collages. Die worden goed verkocht, net als de abstracte schilderijen die zij maakt.

Aanstaande zondag is de opening van de expositie met een muzikaal optreden van het trio Stelder en de Noord. Tussen 17.00 en 21.00 uur is iedereen welkom in het Raadhuis van de Kunst aan de Torenstraat 7 in het oude dorp Velsen-Zuid. Daarna is de expositie tot en met 9 februari elke vrijdag tot en met zondag open van 13.00-17.00 uur en gratis toegankelijk.