Voormalige V&D wordt Cultuurwarenhuis

Voormalige V&D wordt Cultuurwarenhuis
Archieffoto RTV Seaport

Als het aan wethouder Jeroen Verwoort ligt, wordt de voormalige V&D een centrum voor kunst, cultuur, zorg en welzijn. Met een knipoog naar de oorspronkelijke functie wil hij in het royale pand over twee verdiepingen aan de Lange Nieuwstraat, dat al een tijdje leeg staat, een bruisend Cultuurwarenhuis tot wasdom laten komen.

Dit sluit volgens hem aan bij de doelstellingen van de Cultuurvisie Velsen 2020-2024 en de Beleidsagenda Participatiewet 2019-2022. Kunstenaars kunnen in het warenhuis een zichtbare plek krijgen. Buurtbewoners, inwoners, winkelend publiek en mensen met een psychische kwetsbaarheid vinden er een inspirerende ontmoetingsplek waar wordt gewerkt aan creativiteit en talentontwikkeling. Het concept sluit daarmee ook aan bij de wens uit het Raadsakkoord om een aantrekkelijke mix van dagbesteding, vrijwilligerswerk, stages en leer-en werktrajecten te bieden.

Na het vertrek van kledingwinkel Vogele, dat in het pand kwam na V&D, hebben er al eerder kunstenaars op tijdelijke basis in het pand geƫxposeerd. Nu gaat een kwartiermaker namens het college de komende acht maanden samen met partners vanuit kunst, cultuur, zorg & welzijn, ondernemers en omwonenden het Cultuurwarenhuis opstarten en uitwerken. Daarna moeten de partners het zelfstandig gaan uitvoeren. Het streven is om nog voor de zomer open te gaan.