Ontslag Gedeputeerde Tekin vanwege Tata

Ontslag Gedeputeerde Tekin vanwege Tata
Tekin op bezoek bij Tata

Gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland is dinsdag afgetreden. Aanleiding is de te hoge stofuitstoot van de sinterkoelers van Tata Steel. Vorige week werd duidelijk dat dit jarenlang niet door de provincie en andere instanties is opgemerkt.

Dit was de druppel voor Tekin, die eerder al onder vuur lag vanwege de voortdurende grafietregens waar de provincie als vergunningverstrekker en handhaver volgens critici niet streng genoeg tegen optrad. Dit weekend onthulde De Volkskrant bovendien dat Tata Steel teveel van het giftige cyanide op het oppervlaktewater loost, wat het bedrijf zelf echter als onjuiste berichtgeving bestempelt.

Tekin heeft naar eigen zeggen de afgelopen periode getracht de goede balans te vinden tussen de volksgezondheid van de omwonenden en het economisch belang van Tata. ‘Nu weer is gebleken dat de samenwerking met de controlerende instanties niet bracht wat daarvan verwacht mocht worden, neem ik mijn verantwoordelijkheid en dien ik mijn ontslag in’, aldus Tekin in de IJmuider Courant. ‘De bewoners verdienen een bestuurder die met een frisse blik dit ingewikkelde dossier verder brengt’.

Adnan Tekin zat meer dan acht jaar voor de PvdA in het bestuur van de provincie Noord-Holland, waarvan de laatste drie jaar als Gedeputeerde. Zijn partij en zijn collega’s hebben met respect kennisgenomen van zijn besluit. ‘Adnan Tekin is een zeer kundig en betrokken bestuurder’, aldus een persverklaring. ‘Hij heeft zich de afgelopen drie jaar als gedeputeerde ingezet voor Noord-Holland op het gebied van mobiliteit, bereikbaarheid, leefbaarheid en gezondheid, Schiphol en milieu.’ Commissaris van de Koning Arthur van Dijk voegt daar aan toe: ‘Voor Adnan stond altijd de inwoner van Noord-Holland voorop. Namens het college danken wij hem voor zijn grote inzet.’