IJmond baalt van te hoge uitstoot Tata

IJmond baalt van te hoge uitstoot Tata
© RTV Seaport / Ron Pichel

De colleges van Velsen, Beverwijk en Heemskerk zijn geschrokken en balen van het bericht, dat de uitstoot van stof bij de zogenaamde sinterkoelers van Tata Steel al decennia lang hoger is dan waar van was uitgegaan en in de vergunning was toegestaan.

het sinterbericht was een onverwacht en onaangenaam Sinterklaascadeautje voor de bestuurders in de IJmond, die dat dinsdagavond 4 december in vertrouwen kregen te horen van gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland. ,,We begrijpen en delen de vragen en zorgen die het oproept bij onze inwoners en de medewerkers van Tata”, zeggen de drie burgemeesters in een gezamenlijk persbericht. ,,Wij vragen ons oprecht af hoe het mogelijk is dat dit niet eerder is opgemerkt.” Ook Tekin baalt als een stekker van de fout van Tata, zo laat hij weten in de IJmuider Courant.

De nieuwe zorgen komen bovenop de al bestaande over de grafietregens, waarvoor de provincie reeds een onderzoek heeft laten doen door het RIVM. Dat krijgt nog een vervolg in de vorm van een uitgebreid gezondheidsonderzoek en daar wordt ook de uitstoot van de sinterkoelers bij betrokken.