Terugkijken: begrotingsraad 7 november

Terugkijken: begrotingsraad 7 november
Foto Raadsplein.tv

Donderdagavond 7 november heeft de gemeenteraad tot middernacht vergaderd over de begroting 2020 van de gemeente Velsen. Er waren zes amendementen en tien moties ingediend, die zoveel tijd vroegen dat uiteindelijk de behandeling van acht moties is verplaatst naar de volgende raadsvergadering.

Raadsplein TV zond de vergadering integraal uit en nam tussendoor interviews af. De uitzending is terug te zien via internet en wordt een aantal keren herhaald op ons Ziggo tv-kanaal 40.

De uitzending begon met een informatieve voorbeschouwing met CDA-raadslid Cees Sintenie, waarin de opzet en hoofdlijnen van de vergadering werden doorgenomen en hij zijn speerpunten aangaf.

Belangrijk onderwerp was de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting, waarop twee amendementen kwamen. In een interview met indiener Annette Baerveldt van D66 en Sige Bart van LGV terug op het debat en het besluit om de toeristenbelasting gedifferentieerd te verhogen.

Daarnaast ging er veel aandacht naar de woningbouw, die volgens diverse fracties moet worden versneld en geïntensiveerd. Over dit onderwerp werden twee moties ingediend. Zie hiervoor onder andere dit fragment uit de vergadering, dat wordt gevolgd door het besluit om de behandeling van de moties op 28 november voort te zetten.

In een dubbelinterview met Laura Ouderkerken van VVD Velsen blikt D66-fractievoorzitter Sander Smeets na afloop terug op de vergadering in het algemeen en op de discussie over zijn motie over een ‘motiemarkt’ in het bijzonder. Daarmee wil hij de inwoners meer bij het beleid van de gemeente betrekken. Het bleek een e-motie te worden…

Het laatste woord in de uitzending was voor wethouder financi├źn Jeroen Verwoort (VVD), die zijn begroting 2020 met een paar amendementen zag worden aangenomen.