Puzzelraam Lichtspel te zien op SBS6

Puzzelraam Lichtspel te zien op SBS6
Foto RTV Seaport / Gertjan Huijbens

Een oproep op Facebook van Lichtspel Glas-in-Lood uit Santpoort heeft onverwacht veel reacties gekregen. Dit weekend besteedde zelfs het tv-programma Hart van Nederland op SBS6 aandacht aan de zoektocht naar het uiterlijk en de herkomst van een historisch raam, dat het ambachtelijk bedrijf in stukjes kreeg aangeleverd.

,,Dit raam van Vrouwe Fortuna kregen we in een doos van Tineke Brouwer als een legpuzzel zonder de deksel”, vertelt eigenaar en glazenier José Huijbens voor de camera. ,,Haar inmiddels overleden man had het ooit van een sloopklus meegenomen. Helaas is er geen foto van gemaakt voordat het uit elkaar ging.”

Toch zijn José en haar medewerkers dankzij het nodige puzzel- en speurwerk al een heel eind gekomen. ,,Waarschijnlijk is dit raam afkomstig uit een pand aan het Spaarne 87-89 in Haarlem. Daar was van 1845 tot 1966 een klooster en meisjesschool gevestigd. Via onze oproep hopen we mensen met foto’s of een ijzeren geheugen op het spoor te komen. Zo hebben we nog een heleboel losse stukjes fruit, die we niet in elkaar gepuzzeld krijgen. Het zou toch fantastisch zijn als we Vrouwe Fortuna weer in haar oude luister kunnen herstellen?”

Wie aanwijzingen heeft, kan via Facebook meepuzzelen. Of langsgaan bij Lichtspel in de Hoofdstraat van Santpoort-Noord, waar de puzzelstukjes liggen uitgestald.

%d bloggers liken dit: