Samenwerking nodig bij aanpak armoede

Samenwerking nodig bij aanpak armoede
Foto gemeente Velsen

In Velsen leven ruim vijfduizend mensen rond het minimum inkomen, waaronder 900 kinderen. Ruim honderd professionals kwamen donderdag 17 oktober in het gemeentehuis bijeen om elkaar te ontmoeten, van gedachten te wisselen en op een andere manier te kijken naar de problematiek van armoede.

Zo reageren mensen die niet veel kunnen besteden dan verwacht. Door stress zijn ze vaak minder goed in staat zijn om beslissingen te nemen die beter zijn voor de langere termijn. Dit werd onderbouwd door lezingen over de werking van het brein door hoogleraar psychologie Victor Lamme en door Nadja Jungmann, lector schulden en incasso.

Ook was er aandacht voor de relatie tussen armoede en het niet of slecht kunnen lezen. Mensen begrijpen brieven niet waardoor schulden kunnen oplopen. Het Taalhuis Velsen leert ze beter lezen en helpt het taboe van laaggeletterdheid doorbreken.

Er waren veel verschillende organisaties aanwezig, van onderwijs, politie en woningcorporaties tot de Voedselbank en Rabobank.  Ze deelden verhalen uit de praktijk en bespraken wat er nodig is om armoede in Velsen aan te pakken. Bijvoorbeeld door betere samenwerking.

Wethouder Marianne Steijn was na afloop blij met de opbrengst van de middag. “We werken aan een nieuw armoedebeleid. Dit is een belangrijke stap in de goede richting”.